U Sloveniji su do sada potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, čije karakteristike još nisu sasvim poznate, objavio je u četvrtak slovenski laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu koji sekvencira uzorke zaraženih koronavirusom.

Spomenuta podvrsta otkrivena je u brisevima koji su senkvencirani u prva dva tjedna mjeseca siječnja, potvrdila je na konferenciji za novinare ravnateljica tog nacionalnog laboratorija Tjaša Žohar Čretnik, dodavši kako uzorci dolaze iz sjeveroistočne Slovenije, a nije poznato jesu li osobe kod kojih su otkrivene prije zaraze boravili u inozemstvu.

Slika nije dostupna Otkriveno zašto je omikron zarazniji od svih varijanti: Istraživači utvrdili nevjerojatne podatke

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenski mediji.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 14.206 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 12 osoba, u petom valu epidemije izazvane omikron varijantom, koja opterećuje bolnički sustav zbog velikog broja izolacija bolničkog osoblja koje ostaje kod kuće.

Bolnica, ilustracija Imali ste COVID-19 prije širenja delta-varijante? Vjerojatno imate bolji imunitet od cijepljenih

Vlada razmišlja da zbog ograničenih laboratorijskih kapaciteta promijeni strategiju testiranja. Prema riječima mikrobiologa Miroslava Petroveca, u slučaju daljnjeg povećanja broja testiranih postojeći kapaciteti laboratorija neće biti dovoljni. Zato su u tijeku razgovori da bi ubuduće i brzo antigensko testiranje vrijedilo kao potvrda zaraze, što znači da ne bi bilo potrebno dodatno ispitivanje uzoraka PCR testom koji su bili pozitivni, što je praksa koju je već prihvatilo više europskih država, dodao je Petrovec, ravnatelj ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju