Otkriveno zašto je omikron zarazniji od svih varijanti: Istraživači utvrdili nevjerojatne podatke

Da je omikron zarazniji od prethodnih varijanti, već je dobro poznato. No japanski su znanstvenici otkrili i zašto.

Hina | 25.01.2022. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Omikron-varijanta uspijeva dulje preživjeti na ljudskoj koži i na plastičnim površinama u usporedbi s ranijim verzijama koronavirusa, otkrili su japanski istraživači u laboratorijskim testovima.

Upravo ta iznimno visoka "stabilnost u okolišu", odnosno visoka zaraznost i izrazita izdržljivost omogućili su omikronu da zamijeni deltu kao dominantnu varijantu i da se širi tolikom brzinom, zaključili su japanski znanstvenici.

Slika nije dostupna Tajlanđani napravili robota koji u manje od tri minute ubija 99,99 posto koronavirusa

Na plastičnim površinama prosječno vrijeme preživljavanja izvornog soja koronavirusa iznosilo je 56 sati, varijante alfa 191,3 sata, varijante beta 156,6 sati, game 59,3 sata i delte 114,0 sati.

Japanski su istraživači ustanovili da se na plastičnim površinama omikron zadržava oko 193,5 sati, a rezultate, koji još trebaju proći stručnu recenziju njihovih kolega, objavili su na internetskoj stranici bioRxiv.

Na uzorcima kože trupala prosječno vrijeme preživljavanja koronavirusa iznosilo je 8,6 sati kada se radilo o izvornome soju, 19,6 sati za alfa soj, 19,1 sat za betu, 11,0 sati za gama varijantu, 16,8 sati za deltu i, opet najviše - 21,1 sat za omikron.

Sve su varijante koronavirusa u potpunosti inaktivirane s ljudske kože nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Slika nije dostupna Izraelski znanstvenici otkrili su tehnologiju koja je jeftina, široko dostupna i, čini se, ubija koronavirus

Stoga se, zaključuju japanski znanstvenici, i dalje preporučuje da se u sklopu aktualne kontrole infekcije nastavi s primjenom trenutačne prakse higijene ruku dezinficijensima na bazi alkohola, ali i sapunom, u skladu s naputkom Svjetske zdravstvene organizacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti