Znanstvenici potvrdili: Cjepiva su učinkovita i protiv delta-varijante koronavirusa, ali samo ako je osoba primila obje doze

Jedna doza ima razinu zaštite od samo 36 posto u slučaju Pfizerova cjepiva, odnosno 30 posto u slučaju AstraZenecina.

Martina Čizmić | 22.07.2021. / 12:40

Dvije doze cjepiva protiv COVID-19 tvrtke Pfizer ili AstraZeneca gotovo su jednako učinkovite protiv visokozarazne delta-varijante kao i protiv alfa-varijante na temelju koje su napravljene, pokazalo je istraživanje objavljeno u New England Journal of Medicine.

Kako su istaknuli znanstvenici, jedna doza cjepiva nije dovoljna da zaštititi osobu protiv delta-varijante, koja je trenutačno dominantna varijanta koronavirusa u svijetu. Naime, jedna doza ima razinu zaštite od samo 36 posto u slučaju Pfizerova cjepiva, odnosno 30 posto u slučaju AstraZenecina.

No dvije doze Pfizerova cjepiva u 88 posto slučajeva sprječavaju razvoj simptoma bolesti nakon zaraze delta-varijantom. Za usporedbu, u slučaju zaraze alfa-varijantom stupanj zaštite je 93 posto.

Dvije doze cjepiva AstraZenece pak imaju učinkovitost od 67 posto u slučaju delta-varijante odnosno 74,5 posto u slučaju alfa-varijante.

Naša otkrića o smanjenoj učinkovitosti nakon prve doze trebala bi poslužiti kao poticaj za jačanjem svih napora za potpuno cijepljenje s dvije doze među ranjivim grupama u kontekstu cirkulacije delta-varijante, ističu na kraju autori studije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti