Znanstvenici pretvorili puža u kiborga kako bi bolje istražili ugrožene vrste

Znanstvenici se nadaju kako bi ovo istraživanje, zbog korištenja mini računala, moglo otvoriti nove prilike za istraživanje o drugim ugroženim vrstama.

Martina Čizmić | 16.06.2021. / 14:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan imaju pomalo neobičan pristup očuvanju ugroženih vrsta životinja. Dok se drugi znanstvenici trude očuvati njihovo stanište ili zaustaviti pretjerani izlov, američki znanstvenici ugrožene su životinje pretvorili u - kiborge.

Točnije, kako su naveli u studiji objavljenoj u časopisu Communications Biology, iskoristili su tehnologiju kako bi pratili uobičajeno ponašanje pet vrsta ugroženog puža i otkrili kako preživljava u ovom okrutnom svijetu.

Naime, 1970-ih godina, u Francuskoj Polineziji, znanstvenici su u osjetiljivi ekosustav pustili "rozog vučjeg puža". Rezultat? Od svih vrsta puža koji su postojali, samo je pet vrsta preživjelo, među kojima i Partula hyalina, maleni puž koji obitava na stablu.

Kako bi otkrili kako je maleni P. hyalina preživio toliko dugo, znanstvenici sa Sveučilišta Michigan su na kućicu lovca pričvrstili sićušno računalo Michigan Micro Mote te iskoristili podatke sa minijaturnog solarnog panela kako bi zabilježili koliko često boravi na suncu.

Zanimljivo je što "rozi vučji puž" voli noću loviti P. hyalinu, no istraživanje je otkrilo i da je osjetljiviji na Sunce nego njegova lovina. Stoga su puževi P. hyaline promijenili svoje ponašanje te su se počeli zadržavati uz rub šume tijekom dana kako bi se zaštitili od lovca.

Uspjeli smo prikupiti podatke koje nitko drugi nije imao, a sve zahvaljujući sitnom računalu koje je dovoljno maleno da se zalijepi na puža, istaknuo je znanstvenik David Blaauw sa Sveučilišta Michigan.

Znanstvenici se nadaju kako bi ovo istraživanje, zbog korištenja mini računala, moglo otvoriti nove prilike za istraživanje o drugim ugroženim vrstama.

Izvor: Sveučilište Michigan

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti