Znanstvenici proizveli zlato iz nevjerojatnog izvora

Znanstvenici su čak otkrili i kako mijenjati sastav zlata kako bi prilagodili čvstoću materijala. Tako mogu stvoriti bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama.

Martina Čizmić | 11.01.2020. / 09:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godinama je zlato bilo obilježje bogatstva i moći. Zbog zlata su se vodili ratovi, ubijali vladari, ali i osvajali do tad neosvojena područja. No, s godinama zlato je nekako izgubilo na ekskluzivnosti, ali ne i na vrijednosti.

Problem je što je do zlata teško doći.

No, grupa znanstvenika sa švicarskog ETH Zuricha osimislila je kako proizvesti zlato u laboratoriju. I to ne bilo kakvo zlato. Njihovo zlato teži pet do 10 puta manje od tradicionalnog 18-karatnog zlata i moglo bi se upotrebavati za pozlaćivanje nakita koji bi tako zadržao svoju vrijednost, ali bio znatno lakši.

I dok je klasična mješavina 18-karatnog zlata napravljena od tri četvrtine zlata i jedne četvrtine bakra, novo je zlato napravljeno od proteinskih vlakana i polimera lateksa kako bi se stvorila matrica u koju se uglavljuju tanki diskovi zlatnih nanokristala. Zvuči komplicirano? Pojednostavljeno možemo reći da su stvorili zlato od plastike.

Kako pojašnjava jedan od profesora koji su sudjelovali u izradi, Raffaele Mezzenga, novo zlato ima sve značajke plastike i zlata. Lagano je, ako padne na čvrstu podlogu zvuči kao plastika, ali sjaji poput zlata i može se obrađivati kao i klasično zlato.

Znanstvenici su čak otkrili i kako mijenjati sastav zlata kako bi prilagodili čvstoću materijala. Tako mogu stvoriti bilo kakvu vrstu zlata, čak i u različitim bojama.

Mezzenga ističe kako bi se plastično zlato moglo koristiti za nakit, ali i u elektroničkim uređajima kao što su pametni telefoni ili televizori.

Znanstvenici su već patentirali svoje plastično zlato i cijeli postupak izrade, pa bismo u budućnosti plastično zlato mogli vidjeti i u praktičnoj primjeni.

Izvor: ETH Zurich

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti