Zastrašujuće ili revolucionarno? Znanstvenici objavili da razvijaju – DNK računalo

Silicijska računala, kvantna računala, DNK računala? Znanstvenici smatraju kako bi upravo DNK računala mogla riješiti neke od najkompleksnijih problema.

Martina Čizmić | 02.01.2020. / 10:58

05.12.2018.
DNK (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Računala su promijenila svijet i način na koji danas živimo. Uostalom, gotovo je nemoguće zamisliti život danas bez upotrebe računala. I dok se u javnosti raspravlja o kvantnim računalima kao sljedećem koraku u razvoju tih kompleksnih strojeva, znanstvenici rade na pomalo neobičnim računalima.

Naime, uspjeli su napraviti računalo koje se sastoji od DNK-a i može izvoditi matematičke izračune poput vađenja korijena iz brojeva.

Znanstvenici sa Sveučilišta Rochester u svom su laboratoriju napravili računalo koje se sastoji od 32 niza DNK-a, na koji pohranjuju i analiziraju informacije. DNK računalo koristi proces hibridizacije, do kojeg dolazi prilikom spajanja dva niza DNK-a u dvostruku zavojnicu.

Kako bi "računalo" funkcioniralo, znanstvenici upisuju broj na DNK koristeći kombinaciju od 10 blokova. Svaka kombinacija predstavlja jedan broj od 1 do 900, a potom joj se dodaje fluorescentni marker. Upravo boja markera odredit će konačni rezultat. Naime, znanstvenici kontroliraju hibridizaciju odnosno boju fluorescentnog signala kako bi on odgovarao korijenu originalnog broja.

Iako je ovo "DNK računalo" tek eksperiment u laboratoriju, njegov daljnji razvoj mogao bi rezultirati "kompleksnim računalom".

DNK računarstvo još je uvijek u svom začetku, ali već obećava rješavanje problema koji su preteški ili čak nemogući za aktualna računala, uvjereni su znanstvenici.

Izvor: Wiley Online Library

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti