Znanstvenici razvili nanobote koji bi mogli liječiti rak brzo i učinkovito

Nanoboti bi mogli identificirati bolesne stanice, doći do njih i jednostavno otpustiti lijek točno tamo gdje treba biti, čime bi liječenje bilo učinkovitije i kraće.

Martina Čizmić | 22.05.2020. / 11:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici godinama traže učinkovit lijek protiv raka, no u većini slučajeva liječenje raka zahtijeva kombinaciju zračenja i kemoterapije, koja uništava i bolesne i zdrave stanice u tijelu.

Međutim, to bi se u budućnosti moglo promijeniti. Grupa znanstvenika razvila je minijaturne robote, nanobote, koji su napravljeni tako da se u tijelu ponašaju poput bijelih krvnih zrnaca i napadaju rak direktno u tijelu, bez oštećivanja drugih stanica.

Naša je vizija stvoriti sljedeću generaciju uređaja za minimalno invazivnu distribuciju lijeka, koji bi mogli doprijeti čak i do dubokog tkiva unutar tijela, istaknuo je prilikom predstavljanja istraživanja Metin Sitti iz Društva Max Planck.

Nanoboti koje su razvili znanstvenici izgledaju poput malih kuglica, presvučeni su niklom i zlatom te lijekom protiv raka, a opremljeni su i posebnim biomolekulama koje im omogućavaju da identificiraju različite vrste stanica. Kad nanobot prepozna oboljelu stanicu, jednostavno otpusti lijek koji nosi u sebi.

Koristeći magnetska polja, naši nanoboti mogu se kretati kroz krvne žile, što je inače izazovno zbog snažnog krvnog toka.

Iako cijela stvar jako dobro zvuči i obećava, još ćemo se morati strpjeti prije nego što se nanoboti pojave u našim bolnicama. Naime, iako su znanstvenici dokazali da nanoboti funkcioniraju u laboratorijskim uvjetima, još moraju osmisliti način kako ih pratiti dok putuju tijelom i što s njima kad ispune svoju zadaću.

Tek nakon toga mogu početi s kliničkim testovima na ljudima, a to bismo mogli čekati godinama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti