Znanstvenici razvili pametnu leću za rano otkrivanje glaukoma

Pametne leće omogućuju kontinuirano mjerenje očnog tlaka, što je ključno u praćenju razvoja glaukoma.

Martina Čizmić | 11.05.2024. / 11:55

Pametna leća, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Procjenjuje se da diljem svijeta čak 80 milijuna ljudi boluje od glaukoma, očne bolesti koju karakterizira visok očni tlak koji dovodi do nepovratnog oštećenja vida.

Upravo činjenica da visok očni tlak tako razorno djeluje na zdravlje oka, a pri tom nema neke karakteristične simptome dok već nije kasno, potaknula je znanstvenike na promišljanje, kako što ranije otkriti te promjene na oku.

Njihovo je rješenje - revolucionarna pametna kontaktna leća koja može bežično pratiti očni tlak u stvarnom vremenu i alarmira u slučaju njegovog povećanja.

Slika nije dostupna Naočale odlaze u povijest? U SAD-u razvijene kapi koje u samo 15 minuta poboljšavaju vid

U znanstvenom radu, objavljenom u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces, pojasnili su da leća sadrži dvostruki rezonantni sustav LCR, koji povećava točnost praćenja kvantitativnog intraokularnog tlaka, vitalnog pokazatelja zdravlja oka. Ovaj napredak u tehnologiji leća mogao bi poboljšati dijagnoze i liječenja različitih očnih stanja, čime se smanjuje rizik od oštećenja vida povezanog s bolestima poput glaukoma, ali i omogućiti pravovremenu reakciju čime bi se smanjilo oštećenje.

Liječnici tradicionalno mjere očni tlak anesteziranjem oka i prislanjanjem sonde na samu jabučicu. No, to znači da se očni tlak mjeri samo u tom trenutku i ne može se pratiti njegova fluktuacija tijekom dana, koja može ovisiti kako o tjelesnim naporima, tako i temperaturi u okolini. Pametna leća omogućuje stalno praćenje očnog tlaka i nije osjetljiva na promjene u temperaturi. Senzori koji se nalaze u lećama dovoljno su osjetljivi da detektiraju promjene u tlaku, ali i dovoljno izdržljivi da "prežive" pokrete očiju, izloženost vlazi i svakodnevno trošenje.

Sad još samo i da postanu dostupne pacijentima diljem svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti