Znanstvenici smatraju da je za borbu protiv klimatskih promjena potrebno čak 5 bilijuna dolara godišnje

Sredstva utrošena na borbu protiv klimatskih promjena moraju se povećati na 5 bilijuna dolara godišnje do 2030., poručili su znanstvenici u četvrtak, upozorivši da je transformacija ekonomija prespora za postizanje međunarodnih ciljeva koji se tiču ograničenja porasta temperatura.

Hina | 28.10.2021. / 12:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od prijevoza, preko poljoprivrede do izvora električne energije, postignut je preslab napredak da bi se suzbio porast temperature na 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijsko razdoblje i tako ograničili najgori učinci klimatskih promjena, navodi se u studiji pet ekoloških think-thankova.

Niti jedan od 40 procijenjenih indikatora nije u skladu s ciljevima iz Pariškog klimatskog sporazuma koji predviđa smanjenje prosječnog porasta temperature ispod 2 stupnja Celzijeva, a idealno od 1,5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

U studiji se navodi da 25 indikatora nije na zadovoljavajućim razinama, uključujući korištenje manje ugljena za generiranje električne energije.

Iako postoje neki ohrabrujući znakovi napretka u nekoliko sektora, ukupni globalni napori za ublažavanje klimatskih promjena i dalje su užasno slabi, rekla je Sophie Boehm, jedna od autorica.

Boehm, članica američkog think-thanka World Resources Institute, kaže da rezultati pružaju jasnu sliku o potrebnom djelovanju protiv klimatskih promjena uoči klimatskog samita UN-a COP 26 u Glasgowu koji počinje u nedjelju.

Svjetski lideri na samitu COP26 i izvan njega trebaju pojačati klimatske ambicije i odmah djelovati, kazala je Boehm za Reuters.

Dva izvješća UN-a upozorila su ovaj tjedan da je svijet daleko od ograničenja zadanog porasta temperature te da će s trenutnim mjerama globalno temperatura u ovom stoljeću porasti za 2,7 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti