Znanstvenici snimili fotografiju koja bi mogla pomoći u razumijevanju nastanka Sunčeva sustava

Snimke višeplanetarnog sustava mogle bi znanstvenicima otkriti više o povijesti i nastanku našeg sustava.

Martina Čizmić | 23.07.2020. / 16:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Međunarodni tim znanstvenika snimio je fotografiju za koju vjeruju da je prva takve vrste, a na kojoj se jasno može vidjeti nekoliko planeta koji se kreću oko zvijezde nalik našem Suncu.

Kako su znanstvenici istaknuli, do sad su uspjeli uhvatiti mnoštvo sustava u kojima jedan planet obilazi zvijezdu poput Sunca, no ovo je prvi put da su uspjeli uhvatiti sustav s više planeta odnosno egzoplaneta.

Za sad su poznata samo dva sustava koja su znanstvenici uspjeli uslikati, a koji se sastoje od više egzoplaneta u orbiti oko iste zvijezde. Ali, u tim slučajevima, zvijezde su bile potpuno drugačije od Sunca.

Zvijezda koju su znanstvenici nazvali TYC 8998-760-1 puno je mlađa od Sunca. Znanstvenici procjenjuju da ima tek 17 milijuna godina, a nalazi se oko 300 svjetlosnih godina od Zemlje.

Dva egzoplaneta kruže oko zvijezde na udaljenosti od 160 i 320 puta većoj od one između Zemlje i Sunca. Prevedno, to znači da su udaljeni od svoje zvijezde kao što su Jupiter ili Saturn od Sunca. Također, oba su egzoplaneta veoma velika. Bliži zvijezdi, procjenjuju znanstvenici, 14 je puta veći od Jupitera.

Ovo otkriće uvid je u sustav koji je veoma sličan našem, ali u mnogo ranijoj fazi evolucije, istaknuo je doktorant na Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj, Alexander Bohn, koji je glavni autor studije objavljene u Astrophysical Journal Letters.

Kako bi napravili fotografiju, znanstvenici su koristili instrument SPHERE na Europskom južnom opservacijskom veoma velikom teleskopu (ESO VLT) kako bi blokirali žarko svjetlo od zvijezde i otkrili planete koji se skrivaju.

Nadaju se da bi u budućnosti mogli napraviti još bolje fotografije koristeći ESO-v ekstremno velik teleskop (ELT) koji bi trebao biti još osjetljiviji.

Ideja da bi instrumenti u budućnosti, poput onih koji će biti dostupni na ELT-u, moći otkriti još manje planete oko ove zvijezde, označava važnu prekretnicu u razumijevanju višeplanetarnih sustava, ali i otkriva moguće implikacije na povijest našeg sustava, istaknuo je Bohn.

Izvor: ESO

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti