Znanstvenici u Švicarskoj pronašli predmet uz koji se veže više pitanja nego odgovora

Iako nagađaju kako je ovaj predmet došao u Švicarsku, znanstvenici ističu kako su potrebne dodatne analize.

Martina Čizmić | 10.08.2023. / 09:06

Bern, Švicarska (Foto: Getty Images)

Znanstvenici u švicarskom Bernu otkrili su, tijekom arheoloških iskopavanja, predmet koji na prvi pogled nije ništa neobično. Radi se o vrhu strijele, za koju je utvrđeno da je star tri tisuće godina. No, pomnijom analizom otkrili su i da je napravljen od željeza koje je došlo od meteora. Da bi cijela situacija bila još zagonetnija, znanstvenici ne mogu utvrditi otkud je zapravo došla.

Vrh strijele dugačak tek nešto manje od četiri centimetra, pronađen je još u 19. stoljeću tijekom iskapanja, a identificiran je tek u veljači 2021. godine, kao predmet iz brončanog doba.

Olupina broda na dnu Mediterana Izuzetno otkriće u blizini Rima: Otkrivena olupina starog rimskog broda sa stotinama netaknutih amfora

Kako ističu iz Prirodoslovnog muzeja u Bernu, umijeće proizvodnje željeza iz rude u srednjoj se Europi pojavilo početkom željeznog doba, odnosno oko 800 godina prije nove ere. Prije toga, taj se metal smatrao iznimno rijetkim i vrijednim jer su ga mogli pronaći samo u meteoritima. Upravo su stoga predmeti napravljeni od meteoritskog željeza izuzetno rijetki - do sad je poznato samo 55 takvih predmeta u cijeloj Europi, Aziji i Africi.

S obzirom na to da je vrh strijele pronađen samo nekoliko kilometara od mjesta gdje je pronađen meteorit Twannberg, znanstvenici su željeli provjeriti je li vrh strijele napravljen od istog metala.

Vrh strijele napravljen od meteorita (Foto: Thomas Schüpbach)

No, testiranja koja su obavljena, a objavljena su u znanstvenom radu, pokazala su da se ne radi o metalu iz istog meteorita. Analiza sastava metala pokazala je da je u vrhu strijele dvostruko više nikla nego u ostacima lokalnog meteorita.

Analizom drugih meteorita u Europi, znanstvenici su došli do zaključka da je vrh strijele vjerojatno napravljen od meteorita koji je pao gotovo 1000 kilometara dalje - u Estoniji.

Pretpostavlja se da je najvjerojatniji izvor metala meteorit "Kaalijarv", koji je pao u Estoniji tijekom brončanog doba (oko 1500. pr. Kr.). Pad ovog meteorita proizveo je nekoliko kratera promjera do 100 metara. Budući da su najveći fragmenti meteorita eksplodirali na tlu, trebalo je formirati mnogo malih fragmenata.

Lyobaa Arheolozi pronašli misteriozan labirint ispod crkve: Je li to ulaz u podzemni svijet o kojem se pričalo?

Znanstvenici nagađaju da je vrh strijele iz Estonije u Švicarsku stigao poznatim trgovačkim rutama koje su bile aktivne već u Brončanom dobu.

No, dodaju, kako je potrebna dodatna analiza kako bi se to potvrdilo.

Dok se ta analiza ne potvrdi, vrh strijele će, s drugim pronađenim bronačnim predmetima, biti izložen u Povijesnom muzeju u Bernu od 1. veljače 2024. do 21. travnja 2025. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti