Arheolozi pronašli misteriozan labirint ispod crkve: Je li to ulaz u podzemni svijet o kojem se pričalo?

Koristeći tri moderne tehnike skeniranja tla, znanstvenici su u Meksiku došli do važnog arheološkog otkrića.

Branimir Vorša | 17.07.2023. / 10:08

Lyobaa
Lyobaa (Foto: arxproject.org)

Arheolozi u južnom Meksiku došli su do uzbudljivog otkrića na nalazištu Mitla - skrivenog labirinta, odaja i prolaza ispod crkve.

Podzemnu mrežu, za koju se vjeruje da je ulaz u podzemni svijet, izvorno su izgradili drevni Zapoteci, prije više od 1000 godina i služila je kao vjerski hram nazvan Lyobaa, što znači "mjesto odmora". Grobnice pronađene unutar podzemne strukture nalaze se na otprilike 5-8 metara ispod površine.

Rimski luk u Rijeci Rijeka želi u život vratiti svoje srednjovjekovne zidne

Kako bi otkrili skrivene podzemne strukture, znanstvenici su upotrijebili tri tehnike skeniranja: radar koji prodire u zemlju, tomografiju električnog otpora i tomografiju seizmičke buke. Kombinacijom podataka iz ovih metoda izrađena je detaljna karta novootkrivenog podzemnog kompleksa. Iznad tog podzemnog kompleksa se nalazi crkva s ulazom u podzemnu mrežu vješto skrivenim iza oltara.

Zanimljivo je da je dolazak misionara u to područje doveo do dokumentiranja i zatvaranja Lyobae. Podzemni hram opisao je u spisima iz 1674. dominikanski otac Francisco de Burgoa, koji je detaljno opisao njegove četiri međusobno povezane odaje, kao i brojne špilje i uličice duboko pod zemljom.

Zapoteci su čvrsto vjerovali u podzemni svijet, prakticirali politeističku religiju i stavljali veliki naglasak na rituale vezane uz smrt. Vjeruje se da je hram bio u upotrebi do kasnog 15. stoljeća, kada je kontrola nad regijom prešla sa Zapoteka na Asteke, a kasnije na Španjolce.

Iskopine u Jeruzalemu, arhiva Je li pronađeno biblijsko Davidovo kraljevstvo? Izraelski arheolog tvrdi da jest

Zahvaljujući naprednim tehnikama 3D snimanja, ta podzemna mreža se sada može ponovno otkriti.

Riječ je o projektu koji je u tijeku i koji je nazvan Projekt Lyobaa. Projekt označava prvu sezonu istraživanja, s daljnjim skeniranjima i studijama planiranim za budućnost. Multidisciplinarni tim od 15 stručnjaka, uključujući arheologe i inženjere, predan je otkrivanju više informacija o tom fascinantnom mjestu.

Osim podzemne mreže, znanstvenici su također otkrili dodatne dokaze o Palači stupova, značajnom antičkom spomeniku na tom području. Identifikacija ranije faze izgradnje pridonijet će razumijevanju povijesnog razvoja Zapotečke civilizacije.

Veliko podvodno otkriće, ilustracija - 4 Veliko otkriće u Hrvatskoj: Arheolozi pod morem pronašli ostatke trgovačkog jedrenjaka

Osim puke identifikacije drevnih spomenika, ovo istraživanje i analiza također služe u svrhu procjene seizmičkih i geoloških rizika za te strukture. Stručnjaci na taj način mogu osigurati očuvanje ovih mjesta za buduće generacije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti