Veliko otkriće u Hrvatskoj: Arheolozi pod morem pronašli ostatke trgovačkog jedrenjaka

Veliko otkriće Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju! U podmorju Premanture pronašli su ostatke drvenog jedrenjaka koji je potonuo krajem 16. ili početkom 17. stoljeća. Nalazi koje su pronašli jedinstveni su u svijetu! Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

DNEVNIK.hr | 06.07.2023. / 21:37

Galerija

Kod rta Franina, više od 20 metara ispod površine mora ekipa podvodnih arheologa i tehničkih ronilaca otkriva ostatke povijesti.

Pronašli smo ostatke trgovačkog jedrenjaka, prema nalazima možemo ga datirati u kraj 16. i početak 17. stoljeća. Našli smo i ostatke tereta tog broda, potvrdio je arheolog Luka Bekić.

Ono po čemu je to podmorsko nalazište jedinstveno su deseci raznih dijelova mjedenih truba. U cijelom svijetu ih je sačuvano manje od deset.

Mi smo pronašli određene analogije za ukrase na tim trubama, trubama iz Bavarske koje su izrađene oko 1590. godine od jedne određene radionice, objašnjava arheolog.

Zbog teško dostupnog terena i vrlo pedantnih arheoloških metoda, na terenu će biti još godinama, tvrdi voditelj istraživanja Bekić te dodaje kako takva istraživanja zahtijevaju iskustvo i spremnost budući da se radi o dubinama većima od 20 metara. Kako bi pod morem sačuvali tri željezna topa i jedno sidro jedrenjaka, koriste jedinstvenu tehnologiju čišćenja i zaštite. To je prvi takav projekt u svijetu.

Ne možete vjerovati da kad zaronite, vidite taj top potpuno sačuvan, nema jednog traga korozije. Naša ideja je bila da postanu neka vrsta ronilačke atrakcije, zaključila je konzervatorica Zdenka Vrgoč.

Zahvaljujući bezbrojnim skokovima u more podvodna će kulturna baština biti restaurirana, očuvana i kroz koju godinu dostupna javnosti, što u moru, što na kopnu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti