Znanstvenici uvjereni: Zemlja se zapravo trebala zvati Voda

Prema ovim podacima, prvi život na Zemlji razvio se u oceanima jer nije imao gdje drugdje.

Martina Čizmić | 04.03.2020. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici godinama pokušavaju otkriti kako je Zemlja nastajala. Dijelom odgovore traže u nastanku obližnjih planeta, dijelom u istraživanju same Zemlje. No posljednje istraživanje koje su proveli znanstvenici Sveučilišta Iowa State i Sveučilišta Kolorado otkrilo je veoma zanimljive informacije.

Znanstvenici su uvjereni da je naš planet na početku bio u potpunosti prekriven vodom, bez ijednog izloženog komada zemlje. U prijevodu, bolje bi mu odgovaralo ime "Voda" umjesto "Zemlja".

U svom istraživanju opisali su kako su analizirali uzorke s oceanske površine koja je s godinama "izronila" na površinu u Australiji i otkrili kemijske tragove koji ukazuju na to da je Zemlja zapravo bila vodeni planet. Točnije, da su se prvi kontinenti počeli pojavljivati prije manje od 3,2 milijardi godina. Znanstvenici ističu kako bi ta otkrića mogla uvelike promijeniti naše shvaćanje povijesti razvoja života na našem planetu.

Naime, prema tim podacima, prvi život na Zemlji razvio se u oceanima jer nije imao gdje drugdje.

Rana Zemlja, bez kontinenata, vjerojatno je podsjećala na vodeni svijet, što je uvelike ograničilo okoliš u kojem se život mogao razviti i utjecalo na evoluciju života na Zemlji, ali i mogućnosti njegova postojanja drugdje, zapisali su geolozi Benjamin Johnson i Boswell Wing u svom istraživanju.

Izvor: Iowa State

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti