Znanstvenicima je dosta nesavršenstva: Britanski tim želi dizajnirati savršene zaštitne maske

U suradnji zajedno s britanskim proizvođačima, tim britanskih znanstvenika se nada da će uspjeti dizajnirati predloške za nove zaštitne maske, koje savršeno pristaju na lice bilo koje osobe.

Branimir Vorša | 29.01.2021. / 15:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Cardiff i Southampton u Velikoj Britaniji udružili su snage kako bi krenuli u izradu zaštitne maske koja će savršeno pristajati na bilo čije lice. Odlučili su se za to kako bi pomogli u zaštiti zdravstvenih djelatnika koji se nalaze na prvoj crti obrane protiv pandemije novog koronavirusa.

Tim za dizajn zaštitne maske koristi vrhunski računalni softver te MRI skenove lica kako bi točno utvridili kako se zaštitna respiratorna oprema (ZRO) ponaša u kontaktu s različitim oblicima i veličinama lica.

Maske koje se nalaze trenutno na tržištu dizajnirane su za bjelačku radnu snagu te stoga mogu dovesti do ozljeda mekog tkiva i rizika od infekcija zbog pokušaja korisnika da ih što čvršće priljube uz lice.

U suradnji s britanskim proizvođačima, tim znanstvenika se nada da će uspjeti dizajnirati predloške za nove maske, kao i nove testove za ocijenu rizika od ozljede lica.

Tim isto tako razvija i softver za pametno pripijanje u obliku besplatne smartphone aplikacije, koja će omogućiti korisniku da izabere masku koja će mu najbolje pristajati na licu.

Pravilno pripijena ZRO je ključna, jer svako curenje zraka predstavlja rizik od aerosolnog prijenosa COVID-19, pojašnjava profesor Sam Evans sa sveučilišta Cardiff.

Velika studija provedena u Kini otkrila je da je 42 posto zdravstvenih djelatnika prijavilo ozljede mekog tkiva na licu zbog maski koje im neadekvatno pristaju na lice i koje su morali pritiskom stalno podešavati.

Britanski tim će kako bi otkrio na koji način se meko tkivo na licu deformira u dodiru sa zaštitnom maskom, koristiti računalno modeliranje te MRI sekniranja.

Istražit će i učinak ZRO na zdravlje kože, a koristit će i velike baze podataka o oblicima lica, kako bi dizajnirali maske koje pristaju reprezentativnijim skupinama korisnika.

Spomenuta smartphone aplikacija izradit će 3D sken korisnikovog lica te na temelju toga preporučiti najbolju masku za svakog pojedinog korisnika.

Projekt će trajati 18 mjeseci i za njega je izdvojeno 350.000 britanskih funti (gotovo tri milijuna kuna u protuvrijednosti).

Izvor: cardiff.ac.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti