Znanstvenik smatra da je već počeo kraj čovječanstva, a posljednja evolucijska vrsta bit će kiborzi

Poznati znanstveni smatra da bi našom planetom u budućnosti trebali vladati kiborzi koji se ne bi trebali okrenuti protiv ljudi, ali neće niti živjeti u nekom idiličnost suživotu s našom (inferiornom) vrstom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2019. / 07:49

Terminator (Foto: AFP)

Približavamo se posljednjoj evolucijskoj stanici nakon koje će Zemljom vladati kiborzi, dok se ljudima loše piše – ovakvo radikalno razmišljanje iznio je poznati znanstvenik James Lovelock koji je nedavno proslavio stoti rođendan.

Naravno, jedina je istina da nitko ne zna što nam budućnost nosi, pogotovo s obzirom na nevjerojatan razvoj tehnologije, robotike i umjetne inteligencije, no svakako je zanimljivo pročitati i čuti što o budućnosti i potencijalnim scenarijima koji nam slijede razmišljaju znanstvenici. Prema Lovelocku, kraj je već počeo, a kao prvi korak posljednje etape čovječanstva naglasio je AlphaGo, AI program koji ne samo da je naučio igrati igru Go, već je porazio i najbolje (ljudske) igrače na svijetu.

Lutka za seks (Foto: AFP) Nezaustavljive mašine: Roboti za seks mogli bi napasti svoje vlasnike i korisnike

Ono što ne treba ni sumnjati jest da će umjetna inteligencija biti sve naprednija te Lovelock vjeruje da će u budućnosti biti više milijuna puta pametnija od ljudi. Zemljom tada više neće dominirati ljudi, već kiborzi koje je opisao kao samodostatne i samosvjesne potomke današnjih robota i sustava umjetne inteligencije i to je razdoblje nazvao "Novacene", što znači "novo novo doba". Kiborzi se ne bi trebali okrenuti protiv ljudi, niti bi trebali živjeti u nekom idiličnom suživotu s našom (inferiornom) vrstom – oni bi na nas mogli gledati na sličan način na koji mi danas gledamo biljke, zanimljivo razmišlja britanski znanstvenik.

Nema nam pomoći…

Kiborzi bi trebali biti sami svoje gazde – njihovo razmišljanje bit će napredno i neće imati forme kakvima ih mi danas zamišljamo, a čak je moguće da će živjeti samo u virtualnom obliku u računalima. Na početku bi čak mogli imati slične interese kao i ljudi u smislu očuvanja klimatskih uvjeta (niti ljudima niti strojevima ne odgovaraju temperature iznad 50 stupnjeva), no s vremenom bi se mogli poigrati s klimom, vegetacijom i uvjetima na Zemlji i prilagoditi ih sebi. Kako im ne treba voda i kisik, mogli bi napraviti biljke i drveće koji ne proizvode kisik, već električnu energiju, što bi značilo i kraj čovječanstva, dok bi kiborzi u potpunosti zavladali planetom kao posljednja evolucijska vrsta koju nitko ne bi naslijedio.

Roboti u tvornici automobila (Foto: Getty Images) Roboti će preuzeti 20 milijuna radnih mjesta, ali i povećati produktivnost i ekonomski rast

Ta vrsta na Zemlji mogla bi trajati oko milijardu godina, sve dok površina planeta ne postane prevruća i za sintetički život, zbog čega bi i oni napustili Zemlju i potražili novi planet na kojem će imati primjerenije uvjete života.

Izbor: NBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti