Znate li da se 11. veljače obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti?

U Hrvatskoj visok postotak studentica bira STEM područje, ali najčešće završe u profesorskim, a ne primjenjenim smjerovima.

Martina Čizmić | 10.02.2023. / 14:10

Vernesa Smolčić (Foto: Privatna arhiva)

 Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, koji se obilježava 11. veljače, udruga MODE1 predstavila je nacionalnu kampanju „Tko će im reći?” s ciljem osvještavanja prisutnosti rodnih stereotipa kojima su djeca izložena od najranije dobi, a koji kasnije utječu na njihov izbor zanimanja. 

Kako bi se potaknulo što više djevojaka i žena na ravnopravno uključivanje u znanost te dodatno pridonijelo ostvarenju cilja postizanja rodne ravnopravnosti, Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2015. godine 11. veljače Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti. Cilj obilježavanja je poticanje djevojaka i žena na izbor karijere i daljnjeg usavršavanja u znanosti, prepoznavanje postignuća žena u znanosti i eliminacija bilo kojeg oblika diskriminacije žena u obrazovanju i znanosti.

Iako je u Hrvatskoj visok postotak studentica koje studiraju matematiku (65%) i fiziku (62%), one uglavnom odabiru profesorski smjer, a ne smjerove primijenjene matematike i fizike koji vode u bolje plaćena zanimanja, objašnjava mr.sc. Diana Kobas Dešković predsjednica udruge MODE1. Djevojkama često nedostaje samopouzdanja i same se stavljaju u ekonomski nepovoljniju situaciju, to jest imaju manja financijska očekivanja prilikom zapošljavanja od muškaraca. Tome doprinose stereotipi s kojima se susreću od najranijeg djetinjstva kao i mogući nedostatak uzora. Ključna je uloga nastavnika i nastavnica u prepoznavanju i uklanjanju stereotipa kako bi kako bi djevojčice i dječaci birali svoje buduće profesije sukladno osobnim talentima, sposobnostima i željama.

Statistika o ženama u STEM području (Foto: MODE1)

Jedna od hrvatskih znanstvenica u netipično ženskom području znanosti, astrofizici, je i prof.dr. sc Vernesa Smolčić, sa Zavoda za eksperimentalnu fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

U srednjoj sam školi zavoljela matematiku i fiziku te sam odlučila studirati fiziku. Za astrofiziku kao životni poziv odlučila sam se otprilike na 3. godini studija, kada sam dobila priliku baviti se svojim prvim istraživanjima o svemiru, otkrila je.

Kako sama kaže, u čestim susretima s djecom i mladima nastoji ih motivirati da slijede svoje snove bez obzira koliko se oni drugima činili nedostižnima i svojim im primjerom pokazuje da je moguće da djevojka iz Hrvatske bude uspješna astrofizičarka.

Udruga MODE1 aktivno se bavi i prepoznavanjem i suzbijanjem rodnih stereotipa u obrazovanju. U sklopu projekta 'Jednakost IN Stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije' organizira besplatne radionice po školama diljem Hrvatske.

Jedan od ciljeva projekta je potaknuti više djevojčica da odaberu STEM obrazovanje i karijeru, te ih usmjeriti razmišljanju o poslovima budućnosti, zaključila je Kobas Dešković.

Tako su tijekom prošle godine održane radionice za preko 500 nastavnika i nastavnica, te stručnih suradnika i suradnica iz više od 40 škola u Hrvatskoj. Želja im je uključiti što više nastavnika i odgajatelja koji su stvarni nositelji promjena u vrtićima i školama i to kroz nacionalnu kampanju osvještavanja pod nazivom “Tko će im reći”.

Radionice se održavaju do kraja travnja 2023. godine, a interaktivni materijali dostupni su na službenim stranicama projekta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti