Znate li gdje se skriva jedan od najzelenijih podatkovnih centara u svijetu?

Prema međunarodnoj agenciji International Renewable Energy Agency (IRENA), podatkovni centri igraju ključnu ulogu jer se nalaze u epicentru tehnoloških inovacija, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i podatkovnog gospodarstva omogućenih digitalizacijom.

Martina Čizmić | 02.04.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Podatkovni centri neizostavan su dio modernog života. Iako ih ne vidimo i često ne znamo gdje se nalaze, dovoljna je samo jedna havarija da shvatimo koliko su nam važni. 

No podatkovni centri često su i veliki potrošači električne energije kojom napajaju informatičku opremu, senzore, rashladni sustav, nadzorni sustav i sve ostalo što je nužno za besprijekoran rad. 

Kako se posljednjih godina sve više govori o "zelenijim" podatkovnim centrima koji bi tako smanjili svoj utjecaj na potrošnju električne energije, a onda i dali svoj obol borbi protiv klimatskih promjena, mnogo se pozornosti posvećuje i opremi koja se ugrađuje, ali i smještaju podatkovnih centara. 

Tako su Vertiv i norveški pružatelj kolokacijskih usluga Green Mountain udružili snage kako bi dodatno povećali energetsku učinkovitost i ekološku održivost u jednom od najzelenijih podatkovnih centara u svijetu.

DC1-Stavanger podatkovni centar smješten je u bivšoj infrastrukturi NATO-a, pozicioniranoj duboko unutar norveških planina, a za svoj rad koristi 100 % obnovljivu hidroenergiju, dok se sustav hlađenja opskrbljuje vodom iz obližnjeg fjorda čija je stalna temperatura tijekom godine 8 °C. Jedinstvena pozicija podatkovnog centra pruža visok potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije uz minimalnu CO2 emisiju samih sustava hlađenja. Unatoč tome, za svaki podatkovni centar potreban je neprekidni izvor napajanja (UPS) te sustavi za hlađenje kako bi se održao neometan rad.

Održivost sustava utječe na sve što radimo te je jako važna prilikom izgradnje novih kolokacijskih centara s novim karakteristikama. Svi naši kupci mogu transparentno vidjeti koje izvore energije koristimo i to je ključna stvar po kojoj se razlikujemo, izjavio je Alexander de Flon Rønning, menadžer dizajna i proizvoda tvrtke Green Mountain.

Giordano Albertazzi, predsjednik tvrtke Vertiv u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), poručio je kako su ključni europski cloud operatori i operatori podatkovnih centara potpisali Climate Neutral Data Centre Pact, što predstavlja predanost industrije podatkovnih centara za smanjivanje ekološkog otiska.

Učinkovit prijelaz u digitalnu i ekološki održivu budućnost zahtijeva primjenu najsuvremenijih tehnologija u stvaranju novih podatkovnih centara, kao i nadogradnju postojećih korištenjem najnovijih i najefikasnijih tehnologija. Kao tvrtka, ponosno ulažemo velik napor ka ostvarenju tog zajedničkog cilja, zaključio je Giordano Albertazzi.

Nakon opsežnog istraživanja predstavnici tvrtke Green Mountain posjetili su Vertivov centar za korisničko iskustvo u Italiji kako bi iz prve ruke upoznali Vertivove tehnologije i testirali njihove performanse u ekstremnim uvjetima. Nakon ispitivanja Green Mountain odabrao je sustav visokoučinkovitih vanjskih jedinica baziranih na vodenom hlađenju – Vertiv Liebert PCW, čiji je ukupni kapacitet hlađenja 5 MW. Ovaj sustav svoje visoke standarde učinkovitosti može pripisati kombinaciji najnovijih tehnologija i dizajnu unutrašnjosti koja optimalno raspoređuje aeordinamička obilježlja svih unutrašnjih komponenti. Vertiv je također izabran za dobavljača i u drugom projektu UPS sustava dostavljajući nekoliko Liebert EXL S1 UPS jedinica na bazi litij-ionske rezervne baterije, čiji je vijek trajanja dulji od tradicionalnih VRLA baterijskih sustava.

Za Green Mountain ekološka održivost proizvoda i dobavljača ključni su čimbenik prilikom kupnje nove opreme. Tehnologije koje pruža tvrtka Vertiv energetski su najučinkovitije s kojima smo se ikada susreli, što će svakako poboljšati održivost naših sustava koji su već na visokoj razini. S obzirom na to da je DC1-Stavenger podatkovni centar lociran unutar planine, nemamo veliku fleksibilnost za dodatni prostor, zbog čega su nam kompaktni sustavi Vertiva izuzetno korisni, istaknuo je de Flon Rønning.

Upravljanje projektom tijekom pandemije koronavirusa bilo je zahtjevno te smo bili zabrinuti zbog zatvaranja tvornica i obustave isporuka. Srećom, Vertiv se iskazao i pomogao prateći pošiljke te osiguravajući nesmetanu isporuku opreme unatoč zatvorenim granicama i logističkim izazovima. Da Vertiv nije uložio svoje resurse u redovitu isporuku, ne bismo mogli završiti projekt na vrijeme. Stoga ćemo Vertiv i njihove tehnologije za podatkovne centre uključiti u buduće projekte jer partnere biramo strateški i dugoročno, rekao je de Flon Rønning.

Prema međunarodnoj agenciji International Renewable Energy Agency (IRENA), podatkovni centri igraju ključnu ulogu jer se nalaze u epicentru tehnoloških inovacija, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i podatkovnog gospodarstva omogućenih digitalizacijom. Operateri podatkovnih centara poput Green Mountaina daju uzorni primjer kvalitetne implementacije održive energetske tranzicije stvarajući novi put ostalim industrijama koje su trenutačno veliki potrošači energije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti