Znate li koliko Facebook i Apple plaćaju zaštitu svojih šefova? Ove će vas brojke iznenaditi

Dok je Apple na zaštitu Tima Cooka potrošio nešto više od 300 tisuća dolara, iz Facebooka su ranije najavili kako će troškovi čuvanja Zuckerberga u 2018. godini iznositi oko 10 milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2019. / 09:03

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako Facebook ima više od dvije milijarde korisnika, od kojih većina ne može izdržati niti jedan dan a da ne pogleda novitete na toj društvenoj mreži, šef kompanije nije baš najomiljenija javna osoba i mnogi njegovu mrežu smatraju najvećim alatom za špijuniranje. Povjerenje u Zuckerberga i Facebook, nakon brojnih problema s privatnosti i skandala s dijeljenjem informacija o korisnicima te sigurnosnih propusta, uvelike se srozalo, a nije poznato prima li Mark Zuckerberg, kao zaštitno lice Facebooka, neke prijetnje.

No poznata je cifra koju Facebook troši na njegovu zaštitu tijekom godine – prema dostupnim podacima, za 2017. ta je cifra iznosila nešto više od 7,3 milijuna dolara, a iz Facebooka su najavili kako će se taj iznos povećati te su za 2018. najavili troškove od oko 10 milijuna dolara za zaštitu Marka Zuckerberga. Osim osnivača i šefa kompanije, mnogo novca troši se i za sigurnost njegove desne ruke te je zaštita Sherly Sandberg koštala više od 2,6 milijuna dolara u 2017. godini.

Jasno je da velike kompanije moraju štititi svoje glavne ljude, no u slučaju Marka Zuckerberga, ti su troškovi višestruko veći u odnosu na cijenu zaštite šefova drugih velikih kompanija Silicijske doline. Amazon i Oracle kompanije su koje također troše više od milijun dolara za osiguranje Jeffa Bezosa i Larryja Ellisona – po 1,6 milijuna dolara svaka kompanija, a i osiguranje bivšeg CEO-a Intela Krzanicha koštalo je više od 1,1 milijun dolara.

Google za zaštitu svog izvršnog direktora Sundara Pitchaija troši 600 tisuća dolara, dok još manje za zaštitu Tima Cooka troši Apple – osiguranje šefa kompanije čija je vrijednost prošle godine premašila bilijun dolara koštalo je 310 tisuća dolara, što je prilično mala cifra kada to usporedimo s konkurentskim kompanijama.

Izvor: Wired

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti