Znate li koliko vas aplikacije koje koristite špijuniraju? Evo kako jednostavno provjeriti

Krause ističe kako njegov alat ne može otkriti baš sve izvršene JavaScript komande, kao ni pokazati praćenje u aplikaciji koje se provodi kroz sam kod aplikacije.

Martina Čizmić | 22.08.2022. / 09:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Da nas različite internetske stranice prate dok surfamo, već je svima jasno. No, koliko nas zapravo prate? Zanimljiv alat za iOS otkriva točno koliko internetske stranice i različite aplikacije prikupljaju podataka o korisnicima, bez njihovog pristanka.

Dovoljno je u bilo kojoj aplikaciji kopirati i otvoriti stranicu InAppBrowser.com. Kako je pojasnio autor alata, Felix Krause, radi se o jednostavnom alatu koji ispisuje koje se naredbe izvršavaju u JavaScriptu.

Krause ističe kako je alat namijenjen prvenstveno korisnicima iOS-a, ali ga mogu koristiti i korisnici Androida. Dovoljno je otvoriti aplikaciju koju želite analizirati, podijeliti InAppBrowser link unutar aplikacije (kao poruku prijatelju ili objavu na zidu) i kliknuti na link. Na ekranu će se ispisati izvještaj koji će nabrojati što dotična aplikacija radi u JavaScriptu.

Slika nije dostupna TikTok uhvaćen s prstima u pekmezu: "To je bio aktivan izbor tvrtke. Ovo se ne događa greškom ili nasumično"

No, Krause ističe kako njegov alat ne može otkriti baš sve izvršene JavaScript komande, kao ni pokazati praćenje u aplikaciji koje se provodi kroz sam kod aplikacije.

Testirao je alat na nekoliko popularnih aplikacija i došao do zanimljivih otkrića. Tako, primjerice, kad se u TikTok aplikaciji na iOS-u otvori bilo koji link, on se otvara u pregledniku unutar aplikacije. Što god korisnik radio na samoj stranici, TikTok bilježi sve što upisuje (uključujući lozinke, brojeve kartice i slično), ali i sve što dotakne na ekranu (kao što su linkovi ili naredbe).

Slično se događa i s Instagramom i drugim aplikacijama društvenih mreža.

Krause napominje da ne može znati što aplikacije rade s tim podacima koje prikupljaju. Iz TikToka su pojasnili kako taj kod koriste za "pružanje optimalnog korisničkog iskustva te uklanjanje greški i poboljšavanje performansi aplikacije". Iz Mete su pak pojasnili da JavaScript koriste za "poštivanje privatnosti njihovih korisnika".

Napominje i kako aplikacije mogu skrivati svoje JavaScript aktivnosti od njegovog alata, pa vjerojatno neće biti ispisane baš sve stvari koje rade. Pogotovo kod korisnika koji koriste iOS 14.3 i kasniji , jer je Apple uveo pokretanje JavaScript koda u posebnom, zatvorenom dijelu koda.

Nova značajka na GOogle kartama Google karte od danas imaju novu značajku praćenja prijatelja i najbližih osoba

Korisnici koji žele izbjeći da ih aplikacije "prate" prilikom otvaranja vanjskih linkova u aplikacijama, mogu kopirati te linkove i otvoriti ih u Safariju. Naime, neke aplikacije nude opciju "Otvori u aplikaciji" i "Otvori u pregledniku". Ako korisnik odabere otvori u pregledniku, izbjeći će praćenje kroz aplikaciju. Ako to nije moguće, trebalo bi kopirati i otvoriti link u nekom drugom pregledniku kao što je Safari ili Firefox pregledniku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti