Znate li što je građanska znanost? U NSK pokreću zanimljiv projekt

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se sastanak i niz radionica, a Knjižnica organizira i radionicu Don´t limit your challenges – challenge your limits.

Martina Čizmić | 16.09.2022. / 15:27

STEM, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 19. do 23. rujna 2022. ugostit će knjižničarske stručnjake iz sedam zemalja u sklopu provedbe zajedničkoga međunarodnog Erasmus + projekta Citizen-Enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education Knowledge Hubs – CeOS_SE.

Projektom se želi približiti javnosti građanska znanost – novi znanstveni pokret koji teži većemu uključivanju građana i društva u stvaranje znanstvenih spoznaja na području jugoistočne Europe. Iako su mogućnosti uključivanja šire javnosti raznolike, najčešće je riječ o prikupljanju podataka, razvijanju hipoteza i dijeljenju rezultata, pri čem su upravo knjižnice idealan posrednik za stvaranje veza između građana i znanosti.

Projekt se provodi od siječnja ove godine, a jedan od zadataka zemalja partnera bio je organiziranje aktivnosti građanske znanosti. U Hrvatskoj je uključivanjem knjižničara iz Gradske knjižnice Ivanić-Grad i učenika Srednje škole „Ivan Švear“ kreirana i na Hrvatskome arhivu weba objavljena tematska zbirka Pčele, život, ljudi. Učenici ivanićgradske srednje škole nakon edukacije stručnjaka iz NSK i knjižničara iz Gradske knjižnice Ivanić-Grad pretraživali su, vrjednovali i odabrali sadržaj – tematske portale, dijelove mrežnih stranica, publikacije u PDF obliku, vijesti na informativnim portalima i blogove koji tematski odgovaraju zbirci, a koja je sada trajno dostupna i otvorena za korištenje široj javnosti i znanstvenoj zajednici.

Voditelj je projekta CeOS_SE Udruženje europskih istraživačkih knjižnica – LIBER, a u projektu, uz NSK, sudjeluju i sveučilišne knjižnice iz Danske i Nizozemske te pet ustanova jugoistočne Europe – Grčke (Sveučilište u Patrasu), Italije (Sveučilište u Torinu), Srbije (Sveučilište u Beogradu, Sveučilišna knjižnica „Svetozar Marković“), Cipra (Sveučilište Cipar) i Bugarske (Sveučilište studija knjižničarstva i informacijskih tehnologija).

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se sastanak i niz radionica, a Knjižnica organizira i radionicu Don´t limit your challenges – challenge your limits. Sudjelovanjem u projektu NSK želi stvoriti nove prilike za uključivanje hrvatskih građana u različita područja znanosti, poručili su iz NSK.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti