Znate li što je IMEI broj, čemu služi i kako ga pronaći na mobitelu?

International Mobile Equipment Identity (skraćeno IMEI) jedinstveni je broj identiteta koji ima svaki mobitel, a može biti vrlo važan kad su u pitanju određene stvari. Primjerice, možete ga koristiti u situacijama kada trebate naći izgubljeni telefon i dokazati da je vaš.

Monika Nožić Monika Nožinić | 16.12.2014. / 08:00

Znate li što je IMEI broj, čemu služi i kako ga pronaći na mobitelu?

International Mobile Equipment Identity (skraćeno IMEI) jedinstveni je broj identiteta koji ima svaki mobitel, a može biti vrlo važan kad su u pitanju određene stvari. Primjerice, možete ga koristiti u situacijama kada trebate naći izgubljeni telefon i dokazati da je vaš.

Format IMEI-a sastoji se od 15 znamenki prikazanih uglavnom kao AA-BBBBBB-CCCCCC-D (iako ne mora uvijek biti prikazan na ovaj način) i koriste se za identifikaciju u GSM, UMTS i LTE mrežama. Operater vam na temelju IMEI broja može otključati vaš mobilni telefon, ali i zabraniti pristup mreži, odnosno blokirati zbog krađe.

Pitate se kako pronaći IMEI na vašem Android, iOS ili Windows Phone telefonu? Ovo je zapravo vrlo jednostavna stvar koju možete učiniti putem IMEI USSD koda koji direktno unesete u dialer telefona.

Ovaj isti kod radi i na običnim mobilnim telefonima, ranijim Symbian uređajima te mnogim drugima. IMEI broj moguće je pronaći u kutiji, na računu, ispod baterije, ali može biti i programiran u samom uređaju. Da biste saznali IMEI vašeg mobitela, potrebno je samo upisati *#06# u uređaj i IMEI će se ispisati na zaslonu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti