Zovu vas da ste ostvarili dobit trgovanjem kriptovalutama? Ne nasjedajte!

Prvo pravilo glasi - ako ne trgujete kriptovalutama, ne možete ni ostvariti nekakvu dobit od njih, zar ne?

Martina Čizmić | 12.01.2024. / 11:41

Telefonska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Policija u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj prijevara povezanih s kriptovalutama. Kod većine je prijevara princip isti. Počinitelji, pod izlikom uplate zarade od trgovine kriptovalutama, traže od osoba podatke o bankovnom računu i tokenu, a potom podižu novac s njihovog računa.

Tako je pulska policija istaknula slučaj 73-godišnjaka kojeg je 10. siječnja nazvao muškarac i predstavio mu se kao djelatnik banke te mu je rekao kako na računu ima zaradu od trgovine kriptovalutama i da taj novac treba prebaciti na račun u svojoj banci. Putem elektroničke pošte poslao mu je upute kako treba prebaciti novac te je tom prilikom oštećeni počinitelju dao podatke o svom bankovnom računu i broj svog tokena, nakon čega je primijetio da mu je s računa nedostaje nekoliko tisuća eura.

Slično se dogodilo 56-godišnjakinji na području Labina i 40-godišnjaku na području Rovinja. Dobili su pozive nepoznate žene i muškarca koji su im rekli da im se na račun treba prebaciti zarada od trgovine kriptovalutama. Oštećeni su nepoznatim osobama dali podatke svojih bankovnih računa, tokena i PIN broj, a potom su primijetili da im s računa nedostaje novac. I žena i muškarac su na taj način oštećeni za više tisuća eura.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima. Ujedno upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela, ističu iz policije.

Kako se zaštititi od takvih oblika prijevare?

Baš kao što čuvate ključeve od stana ili svoj novčanik, tako bi trebali štititi i svoje osobne podatke - u stvarnom i u virtualnom svijetu.

Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život, upozoravaju iz policije. 

Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće:

  • ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, PIN i CVV broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
  • ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
  • prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti