Zuckerbergova vizija budućnosti: "Trebali bismo se teleportirati, ne transportirati"

Facebook je vrlo ozbiljan kad je riječ o virtualnoj stvarnosti te Zuckerberg vjeruju da bi ta tehnologija mogla promijeniti način na koji živimo, radimo, putujemo, ali i spašavamo planet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.02.2021. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošla godina pokazala nam je da klasična radna mjesta polako odlaze u povijest. Iako će uvijek postojati neka zanimanja za koja je neizbježno da radnici dolaze na posao, rad od kuće mnogima će postati pravilo, a ne iznimka. Takve promjene utjecat će i na mjesto boravka jer ako možete raditi od kuće, nema potrebe da svoje privatne, tj. životne planove vezujete za lokaciju kompanije.

Slika nije dostupna Nedostaje vam ured? Facebook je upravo predstavio "ured u virtualnoj stvarnosti"

O takvom udaljenom radu krajem prošlog tjedna govorio je Mark Zuckerberg na Clubhouseu, audioaplikaciji koju je, među inim, popularizirao Elon Musk, a za koju je potrebna pozivnica. O promjenama načina rada, tj. prvenstveno mjesta rada nije govorio u kontekstu pandemije novog koronavirusa, već u kontekstu tehnologije koja će nam to omogućiti, a prvenstveno je riječ o virtualnoj i proširenoj stvarnosti.

Iako će proći još neko vrijeme dok se one ne usavrše, VR i AR trebale bi u potpunosti promijeniti način na koji ljudi žive, rade, komuniciraju, putuju, a dijelom i pomažu u očuvanju našeg planeta. Prvenstveno, smatra Zuckerberg, virtualna stvarnost omogućit će ljudima da žive na jednom mjestu, ali da u isto vrijeme budu prisutni na nekom drugom mjestu. Ne u današnjem smislu sastanaka putem Zooma i Teamsa kada kolege gledate na ekranima putem kamera, već bi VR trebao omogućiti pravi osjećaj da ste zaista na tom drugom mjestu, kao da fizički prisustvujete sastanku. Trebali bismo se teleportirati, ne transportirati, rekao je prvi čovjek Facebooka.

Virtualna stvarnost Procurilo najviše detalja do sada: Apple napada tržište virtualne stvarnosti

Ne samo da se tako štedi vrijeme već se i spašava planet jer neće biti toliko potrebe za putovanjima i zagađenja okoliša korištenjem prijevoznih sredstava kada se ona mogu obavljati u virtualnom svijetu. Još je ranije najavio da će tijekom sljedećih pet do deset godina oko polovice zaposlenika njegove kompanije raditi s udaljenog mjesta te će urede kompanije posjećivati samo virtualno.

Trenutačno je najveća prepreka razvoju, ali i prihvaćanju te tehnologije činjenica što su za uranjanje u virtualni svijet potrebne posebne i velike naočale/kacige koje su nepraktične za svakodnevno korištenje. Jednom kada takvi uređaji izgledom i veličinom budu slični kao klasične naočale za vid, a do tada će i tehnologija značajno napredovati, sigurno će ih koristiti mnogo više ljudi.

Izvor: The Independent


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti