Procurilo najviše detalja do sada: Apple napada tržište virtualne stvarnosti

Appleov uređaj za virtualnu stvarnost očekujemo sljedeće godine - imat će snažan hardver, ali i (pre)visoku cijenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.01.2021. / 10:08

Virtualna stvarnost (Foto: Getty images)

Može li Apple za nekoliko godina napraviti revoluciju na tržištu virtualne i proširene stvarnosti? Iako o tim pojmovima čitamo godinama, do sada nije napravljen nikakav veći pomak na tržištu virtualne stvarnosti te dostupni uređaji ne pružaju dovoljno dobro iskustvo, dok se opcije proširene stvarnosti najčešće koriste dodavanjem nekakvih filtera na storyje te fotografije i videozapise na društvenim mrežama.

Slika nije dostupna Zbog koronavirusa raste popularnost jedne posve nove grane turizma

Ekipa iz Applea vjeruju u veliki perspektivu te dvije tehnologije te nije nikakva tajna da već neko vrijeme pripremaju vlastite uređaje s kojima će zakoračiti na to tržište.

Nove glasine koje su objavljene na Bloombergu kažu kako su prvo na redu naočale za virtualnu stvarnost koje bi trebale donijeti napredan hardver, puno bolje iskustvo u odnosu na dosadašnje uređaje, ali i velik cijenu, spominje se tisuću i više dolara. To, jasno, neće biti uređaj za svaki džep, no čini se kako će Cook s njime htjeti demonstrirati napredne mogućnosti tog uređaja i potencijal koji leži u virtualnoj stvarnosti.

Dizajnom, Appleove VR naočale trebale bi biti slične kao i dosad postojeći modeli poput Oculus Questa 2, a ono što najzanimljivije zvuči jest da će ga pokretati hardver snažniji od procesora M1 koji je ugrađen u posljednju generaciju njihovih prijenosnika i računala Mac Mini. Riječ je o moćnom procesoru s kojim se konkurentski hardver ne može mjeriti tako da će očekivanja od njihova uređaja biti jako velika.

Naravno, ako će imati vlastiti procesor, neće biti potrebe za povezivanjem naočala s računalima, a ono što je posebno zanimljivo jest da bi čak trebale imati i vlastiti ventilator za hlađenje te mogućnost korištenja dioptrijskih leća tako da korisnici s dioptrijom ne bi trebali nositi naočale. O konkretnoj rezoluciji još se ne govori, no spominje se da bi trebala biti veća u odnosu na konkurentske uređaje (npr. Valve Index ima ukupnu rezoluciju od 2880x1600 piksela). Prototip naočala navodno je u posljednjim fazama testiranja, a konačan model na tržištu bi se mogao pojaviti sljedeće godine.

Slika nije dostupna Nedostaje vam ured? Facebook je upravo predstavio "ured u virtualnoj stvarnosti"

Taj bi uređaj trebao imati i vanjske senzore, možda i kamere kako bi se mogao koristiti za proširenu stvarnost, no osim njega Apple priprema i prave AR naočale koje bi trebale izgledati slično kao i obične naočale za vid, no imale bi podršku za proširenu stvarnost pa bi se unutar njih prikazivale obavijesti, upute za GPS itd. Njih na tržištu ne treba očekivati prije 2023. godine.

Izvor: Tom`s Guide
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti