Zvijer na 4 kotača: Ford predstavio najbrži policijski automobil u SAD-u

Iz Forda kažu kako nadolazećem vozilu ne može parirati niti jedan dosadašnji policijski model kada je u pitanju ubrzanje od 0 do 60 i od 0 do 100 km/h

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2018. / 07:41

Ford Police Interceptor (Foto: Ford) (Foto: Ford)

Ford je prošlog tjedna najavio novi model policijskog automobila koji će biti dostupan u SAD-u i koji bi, barem kada su policijska vozila u pitanju, trebao oboriti nekoliko rekorda. Model 2020 Ford Police Interceptor Utility s pogonom na sva četiri kotača i 3.0 EcoBoost V6 motorom na svim se policijskim testovima pokazao boljim i bržim od drugih automobila koje koristi američka policija.

Maksimalna brzina ovog automobila iznosi 240 km/h, a zahvaljujući snažnom motoru i pogonu na sva četiri kotača, niti jedan dosadašnji policijski model ne može mu parirati kada je u pitanju ubrzanje od 0 do 60 i od 0 do 100 km/h – zanimljivo, iz ove kompanije nisu objavili konkretne brojke, odnosno koliko je sekundi potrebno za ostvarivanje ovih brzina, no tvrde da je ovo vozilo najbolje, tj., najbrže.

Osim navedenog motora, dostupna je i verzija s hibridnim motorom s kojim je žrtvovan dio brzine – prema Cnetu, ovaj model postiže respektabilnih 220 km/h, a njegova godišnja ušteda iznosi nezanemarivih 3500 dolara po vozilu godišnje u usporedbi s trenutnim najjačim Fordovim policijskim Intercepterom.

Kako je riječ o policijskom vozilu, iz Forda kažu kako su posebnu pažnju posvetili performansama bitnim u potjerama, a ovisno o željama i budžetu, dostupne su i neke dodatne opcije – Ford Telematics pruža informacije o stanju automobila i uštedi goriva, dok sustav Perimetar Alert prati kretanje osoba i objekata oko vozila, analizira pokrete i može prepoznati je li riječ o potencijalno sumnjivom ponašanju. Na monitoru se prikazuju osobe ili vozila te stupanj potencijalne opasnosti koje predstavljaju, a ako sustav zaključi da osoba predstavlja potencijalnu prijetnju, podignut će se prozori, zaključati automobil i izdati upozorenje.

Policijske postaje diljem SAD-a već sada mogu naručiti ovaj automobil, no trebat će ipak malo sačekati dok prvi policajci sjednu u ovu zvijer jer su prve isporuke planirane tijekom sljedećeg ljeta.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti