Zvršio Simpozij o fuzijskoj tehnologiji SOFT 2022 u Dubrovniku: "Uspjeli smo dovesti svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake"

Simpozij o fuzijskoj tehnologiji (SOFT 2022), koji je upravo završio u Dubrovniku u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, okupio je gotovo tisuću sudionika i potvrdio da je Hrvatska ravnopravni partner u jednom od najvećih energetskih projekta današnjice, priopćeno je s Instituta Ruđer Bošković.

Hina | 23.09.2022. / 15:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Predsjednik međunarodnog organizacijskog odbora konferencije SOFT 2022 s IRB-a Tonči Tadić izrazio je zadovoljstvo skupom i ocijenio kako je njime pokazano da se Hrvatska u fuzijskim istraživanjima pozicionirala uz rame naprednih zemalja.

'Iznimno sam ponosan jer smo uspjeli u Dubrovnik dovesti svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake, direktore ključnih organizacija, poput Europske agencije za fuziju, predstavnike Europske komisije i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOM), te čak 50 sudionika u sklopu industrijskog dana, kazao je.

Naglasio je da su se tim povodom koordinatori hrvatske znanstvene industrije iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) sastali sa španjolskim kolegama, što će se nastaviti jačim povezivanjem dviju partnerskih organizacija, što bi olakšalo hrvatskim tvrtkama dobivanje poslova u fuziji.

U ovim projektima ima mjesta i za naše tvrtke jer su kvalificirane i imaju ekspertize i znanja, ako ne izravno, onda kao partneri ili podizvođači kolegama iz Španjolske ili drugih većih članica EU-a, kazao je.

U fuzijskim poslovima sudjeluje već nekoliko hrvatskih tvrtki - Inetec, Primakon, Đuro Đaković Montaža, MS Mont i Monting Power Systems, dok je na listu dobavljača za fuzijske poslove, a za čije uvrštenje treba proći stroge kontrole, upisano dvadesetak domaćih kompanija, jednako kao u Austriji i Finskoj.

Hrvatska se upadljivo ističe po uspješnosti u odnosu na ostale zemlje iste veličine, ali to, po Tadiću, nije dovoljno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti