Čak dva "medicinska Oskara" odlaze u Hrvatsku: Nagrađeni radovi iz pulmologije i pedijatrije

Međunarodni stručni žiri ocijenio je prijave i odabrao 19 finalista, a među njima je devet pobjednika od kojih dvoje iz Hrvatske.

Martina Čizmić | 26.11.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Ljubljani je proglašeno devet pobjednika natječaja International Medis Awards for Medical Research 2021, kojeg često nazivaju i "medicinskim Oskarom", a koji ove godine dolaze iz pet država. Među njima su i dva predstavnika Hrvatske: Gordana Drpa za područje pulmologije i alergologije te Matej Šapina za područje pedijatrije. Natječaj već osmu godinu nagrađuje izvrsna istraživačka postignuća liječnika i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Gordana Drpa (KBC Zagreb, Zavod za tumore pluća i sredoprsja) pobijedila je na području pulmologija i alergologija. Prva je autorica originalnoga znanstvenog članka o tome kako omjer neutrofila i limfocita može predvidjeti ishod u ekstenzivnom stadiju raka pluća malih stanica. Članak je objavljen u znanstvenom časopisu Radiology and Oncology.

Iza svakoga znanstvenog rada krije se mnogo napornog rada. Drago mi je da je ova značajna manifestacija prepoznala moj trud i trud drugih sudionika. Zahvaljujem međunarodnom stručnom žiriju koji mi je ukazao povjerenje i ekipi IMA 2021 koja mi je pomogla na tom putu. Također bih čestitala svim finalistima jer su i oni zaslužili biti pobjednici, istaknula je Drpa.

Matej Šapina iz Kliničkog bolničkog centra Osijek pobijedio je na području pedijatrije. Prvi je autor originalnoga znanstvenog članka na području istraživanja geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa. Članak je objavljen u znanstvenom časopisu Annals of the rheumatic diseases.

Hvala vam puno! Moram priznati da je ovo bilo malo neočekivano s obzirom na veliku međunarodnu konkurenciju. Drago mi je da je kvaliteta ovog istraživanja prepoznata jer sam stvarno uživao radeći ga. Moram naglasiti kako ovo nije samo moja zasluga već cijelog tima, a posebno voditeljice projekta – profesorice Marije Jelušić. Iskreno se nadam da će rezultati ovog rada doprinijeti ne samo znanstvenoj nego i cjelokupnoj kliničkoj zajednici koja se bavi područjem pedijatrijske reumatologije, rekao je Šapina. 

International Medis Awards 2021 dodijeljene su i za područje farmacije Marinu Jukiću (Srbija), gastroenterologije Christophu Granderu (Austrija), ginekologije Luki Roškaru (Slovenija), intenzivne medicine i anesteziologije Mariji Vukoja (Srbija), neurologije Alekandri Tomić Pešić (Srbija), oftalmologije Franki Gilevskoj (Sjeverna Makedonija) te reumatologije Gorici Ristić (Srbija).

U žiriju smo zaključili da su prijavljeni radovi izvrsna znanstvenoistraživačka djela s velikim potencijalom primjene u bazičnoj ili kliničkoj medicini, odnosno u farmaciji. Vrlo nas raduje što smo dobili brojne prijave kandidata koji su svoje rezultate objavili u vrhunskim znanstvenim časopisima s visokim faktorom utjecaja, a neka njihova djela objavljena su u najviše uvrštenim medicinskim publikacijama na svijetu. Povjerenje u znanost nije bilo i nikada ne smije biti upitno, istaknuo je predsjednik međunarodnoga stručnog žirija prof. dr. sc. Borut Štrukelj, mr. pharm..

Za nagrade International Medis Awards for Medical Research 2021 mogli su se prijaviti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u uglednim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Na natječaj se ove godine prijavilo 230 istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Svim visokim kriterijima za mjesto nominiranoga na natječaju International Medis Awards odgovaralo je 180 prijava. Međunarodni stručni žiri ocijenio je prijave i odabrao 19 finalista, a među njima je devet pobjednika.

Pobjednici dobivaju unikatni kip Budućnost (The Future), umjetnički rad afirmiranog slovenskog kipara Jakova Brdara. Finalisti i pobjednici dobivaju i novčanu nagradu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti