Događaj bez presedana: Amerikanci militariziraju Međunarodnu svemirsku postaju

Mirnodopska era Međunarodne svemirske postaje čini se da je pri kraju, jer će njoj uskoro biti i vojni predstavnik SAD-a.

Branimir Vorša | 10.11.2020. / 12:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američke svemirske snage (US Space Force) pripremaju se za prisegu svojeg prvog vojnog časnika u svemiru. Obzirom da u svemiru postoji samo još jedno mjesto gdje ljudi mogu dugotrajno boraviti, ne morate pogađati gdje će taj časnik biti stacioniran. Naravno riječ je o Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Američke svemirske snage bile su jedna od inicijativa američkog predsjednika Donalda Trumpa, a nova administracija s izabranim predsjednikom Joeom Bidenom na čelu, vjerojatno će nastaviti tamo gdje će Trumpova administracija stati. Jedina razlika će možda biti u tome kako će Bidenova administracija doživljavati zaštitu američkih nacionalnih interesa u svemiru.

NASA-in astronaut i pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Mike Hopkins će u subotu poletjeti prema ISS-u u SpaceX-ovoj letjelici Crew Dragon i biti prvi časnik koji će prisegnuti za američke svemirske snage.

Kad će se to dogoditi ili kako bi ta ceremonija trebala izgledati na ISS-u, zasad nije poznato, no ostat će zapisano u povijesti da je Hopkins prvi američki astronaut koji je prisegnuo u službu američkih svemirskih snaga.

Prisega je posebno značajna za izgradnju identiteta tog najnovijeg američkog vojnog ogranka, a događa se u zanimljivom trenutku, neposredno nakon američkih predsjedničkih izbora.

Američke svemirske snage uglavnom su doživljene kao Trumpova egzibicija za javnost, dok ih neki stručnjaci vide kao nužan put prema postavljanju prioriteta nacionalne sigurnosti u svemiru.

Ima i onih koji Hopkinsovo pristupanje američkim svemirskim snagama vide samo kao dodatno odvraćanje od osnovne misije - zaštite američke tehnologije u Zemljinoj orbiti.

NASA je, podsjetimo, civilna agencija čija je osnovna misija istraživanje svemira i znanosti vezane za svemir.

Vještine koje su potrebne da netko postane astronaut u potpunosti se razlikuju od vještina koje su potrebne da netko bude vojni operativac u svemiru, smatra Todd Harrison, analitičar Centra za strateške i međunarodne studije.

Ništa manje bitna nije ni poruka koja se takvim činom šalje međunarodnim partnerima na ISS-u, jer prisustvo vojnog časnika na postaji znači i militarizaciju te postaje, čija svrha i misija nemaju nikakve veze s tim.

Ipak, treba pričekati konačan prijenos vlasti u Bijeloj kući te prve poteze Joea Bidena, kako bi se vidjelo u kojem smjeru će se američke svemirske snage dalje razvijati i hoće li vojni časnik na ISS-u tamo i ostati.

Izvor: Space News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti