Dvojica astronoma izračunali: Sunčev sustav ima 100 bilijuna "gostiju" koji dolaze iz međuzvjezdanog prostora

Broj objekata u Oortovom oblaku koji su stigli tamo izvan Sunčevog sustava smatra se da je veći od broja objekata koji su originalno pripadali našem sustavu, otkriva nova studija.

Branimir Vorša | 25.08.2021. / 13:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Oortov oblak je sferično područje koje okružuje najudaljenije granice Sunčevog sustava. Njegovo postojanje se smatra najizglednijim izvorom kometa, a među objektima koji se nalaze u Oortovom oblaku mogu biti i svemirska tijela koja su tamo stigla iz puno udaljenijih područja, odnosno međuzvjezdanog prostora naše galaksije.

Broj objekata u Oortovom oblaku koji su stigli tamo izvan Sunčevog sustava smatra se da je veći od broja objekata koji su originalno pripadali našem sustavu, navodi se u novoj studiji znanstvenika iz Opservatorija astrofizike Harvard Smithsoniana.

Prema kalkulacijama koje su napravili Amir Siraj i Avi Loeb, Oortov oblak može imati čak 100 bilijuna međuzvjezdanih svemirskih objekata. Popularna teorija koja govori o formiranju planetarnih sustava s druge strane sugerira da bi u Oortovom oblaku trebalo biti manje "stranih" svemirskih tijela od onih koji su originalno potekli iz samog Sunčevog sustava.

Međuzvjezdane objekte iznimno je teško otkriti, jer oni sami ne isijavaju svjetlost. Astronomi ih mogu zapaziti jedino ako začepe pozadinske objekte, prođu kroz Sunčev sustav blizu Sunca ili se izdvoje iz Oortovog oblaka u izrazito izduženoj hiberboličkoj orbiti nevezanoj za sunčevu gravitaciju.

Dosad su opažena tek dva međuzvjezdana objekta, asteroid Oumuamua koji je uočen 2017. godine te komet Borisov, koji je otkriven 2019. godine.

Obzirom da postojanje Oortovog oblaka, za kojeg se tek pretpostavlja da se nalazi na rubu Sunčevog sustava, tek treba dokazati, izračuni koje su navedeni astronomi napravili sugeriraju značajne nepravilnosti. Njihova studija objavljena je u znanstvenom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomy Society.

Recimo da gledam područje željezničke pruge kilometar i pol dužine čitav dan i opazim prelazak jednog automobila. Mogu reći da je tog dana promatrana frekvencija prelaska tog dijela pruge automobilima bila jedan po danu na kilometar i pol pruge. No ako imam razlog vjerovati da ta opservacija nije bila jedinstven događaj, recimo da primijetim par pružnih prijelaza za automobile, onda mogu otići i korak dalje te početi raditi statističke zaključke oko ukupne učestalosti prelaska automobila preko tog dijela pruge, objašnjava Siraj za Daily Mail.

Znanstvenici isto tako ističu da su unutarnji dijelovi Sunčevog sustava isto tako puni međuzvjezdanih objekata, ali da ih čovjek ne može otkriti, jer jednostavno nemamo tehnologiju koja bi nam to omogućila.

Mi mislimo da su asteroidi i onda ih izgubimo bez mogućnosti da ih detaljno proučimo, kaže Siraj.

Astronomi vjeruju da će, kad 2022. godine novi zemaljski opservatorij Vera C. Rubin bude pušten u pogon, to pomoći u identificiranju brojnih međuzvjezdanih gostiju u našem sustavu.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti