FER širi znanstvenu suradnju s privatnim sektorom

Sporazum se sklapa u cilju ostvarenja dugoročne znanstvene, tehničke i stručne suradnje na području istraživanja i razvoja, a posebice na projektima razvoja novih tehnologija u području istraživanja, razvoja i obrazovanja.

Hina | 13.12.2021. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu širi svoju znanstvenu suradnju s privatnim sektorom. Tako su dekan fakulteta prof. dr. sc. Gordan Gledec i Uprava Siemens Energyja u Hrvatskoj, koju predstavljaju predsjednik Uprave Boris Miljavac, dipl. iur.  i članica Uprave, Laura Musić, dipl. oec., potpisali Sporazum o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja, sporazum se sklapa u cilju ostvarenja dugoročne znanstvene, tehničke i stručne suradnje na području istraživanja i razvoja, a posebice na projektima razvoja novih tehnologija u području istraživanja, razvoja i obrazovanja iz područja djelatnosti Fakulteta, pri čemu obje strane sklapanjem ovog sporazuma potvrđuju potrebu i spremnost za međusobnu stručnu i tehničku suradnju.

S FER-a su pojasnili kako zajednička suradnja obuhvaća pripremu i realizaciju razvojno-istraživačkih i drugih projekata u zemlji i inozemstvu, koji su vezani za uvođenje novih tehnologija, kao i zajedničko prezentiranje i objavljivanje rezultata istraživanja. Sporazum također uključuje zajedničke javne istupe u cilju širenja istine o znanstvenim i tehničkim spoznajama vezanim za realizaciju suradnje, kao i jačanja društvenog utjecaja djelatnosti, aktivnosti te druge oblike suradnje u ostvarivanju zajedničkih interesa.

FER je svjestan svoje važne uloge pokretača promjena u području visokih tehnologija. Naši studenti i istraživači su ono najbolje što Hrvatska ima, a gospodarstvo utemeljeno na znanju počiva na inovacijama koje proizlaze iz znanstvenih istraživanja. Stoga vjerujemo da su upravo ovakve suradnje temelj za jačanje hrvatskog intelektualnog vlasništva i stvaranje dodane vrijednosti. Samo zajedno s partnerima iz gospodarstva, FER može zadržati vodeću ulogu generatora izgradnje snažnog ekosustava inovacija, istaknuo je dekan Gledec.

Za nas u Siemens Energyju Hrvatska suradnja s Fakultetom elektrotehnike i računarstva od iznimne je važnosti. Jasno je da globalno vodeće kompanije u energetskom sektoru poput naše moraju aktivno sudjelovati u razvoju znanosti i novih tehnologija, pri čemu su nam relevantne institucije visokog obrazovanja i znanstvenog djelovanja u Hrvatskoj prirodan partner, a Fakultet elektrotehnike i računarstva zasigurno je predvodnik razvoja znanosti i tehnologije. Zajednička potpora razvoju znanosti najbolji je način da osiguramo stabilnu energetsku budućnost, dodao je predsjednik Uprave Siemens Energyja Miljavac.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti