Hrvatski i izraelski znanstvenici zajedno istražuju stanično liječenje COVID-19

Hrvatski i izraelski znanstvenici ističu kako je dokazano da ove stanice sprječavaju staničnu smrt, stimuliraju dijeljenje stanica i stvaranje novih krvnih žila.

Hina | 06.09.2022. / 16:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Stanično liječenje COVID-19 i osteoartritisa, kao i laboratorijska proizvodnja koštanog tkiva, ciljevi su strateške suradnje Specijalne bolnice Sv. Katarina i izraelske biotehnološke korporacije Bonus BioGroup, koja je u utorak ugovorena u Zagrebu.

Naime, Sv. Katarina i Bonus BioGroup postavile su nove smjernice u liječenju COVID-19 mezenhimnim matičnim stanicama koje su pokazale odlične rezultate, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora o strateškoj suradnji.

Slika nije dostupna Matične stanice mogu biti ključan dio liječenja, ali i stvoriti nerealna očekivanja

Izraelski liječnici Shai Meretzky i Tomer Bronstein prezentirali su rezultate liječenja teških oblika COVID-19 mezenhimnim matičnim stanicama istaknuvši da se funkcija pluća normalizirala mjesec dana nakon liječenja.

Naglašeno je i da su identične rezultate objavili znanstvenici Sv. Katarine u suradnji s KBC-om Split, primijenivši mezenhimne matične stanice u oboljelog s teškom kliničkom slikom COVID-19.

Osim u liječenju COVID-19, izraelski i hrvatski znanstvenici pokrenut će i zajednička istraživanja u svrhu liječenja degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavičnog tkiva, također mezenhimalnim matičnim stanicama koje imaju velik učinak na regeneraciju tkiva, najavljeno je.

Hrvatski i izraelski znanstvenici ističu kako je dokazano da ove stanice sprječavaju staničnu smrt, stimuliraju dijeljenje stanica i stvaranje novih krvnih žila.

Slika nije dostupna Znanstvenici u posudici razvili embrij kojem kuca srce, krv kola žilama i koji ima živčani sustav

Zbirni učinak je popravljanje oštećenog tkiva, a utvrđeno je i statistički značajno poboljšanje kliničkog statusa pacijenata s osteoartritisom.

Na kraju tiskovne konferencije izraelski znanstvenici su prikazali u laboratorijskim uvjetima razvijenu kost, koja je prošla sva biomehanička testiranja, a biološki se u cijelosti ponaša poput normalne kosti.

Sudionici konferencije istaknuli su da proizvodnja novih tkiva iz vlastitih stanica otvara neslućene mogućnosti u liječenju do sada neizlječivih oboljenja.

Predsjednik Upravnog vijeća Sv. Katarine Dragan Primorac istaknuo je da su stanična terapija i regenerativna medicina novi iskoraci moderne medicine, dodavši kako ga posebno raduje što se ovom suradnjom hrvatsko zdravstvo i globalno pozicionira.

Na potpisivanju ugovora bio je i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor koji je također pozdravio uspostavu suradnju "dvije sjajne institucije", koje, istaknuo je, "svojim rezultatima pomiču postojeće granice medicine".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti