Stanično liječenje COVID-19 i osteoartritisa, kao i laboratorijska proizvodnja koštanog tkiva, ciljevi su strateške suradnje Specijalne bolnice Sv. Katarina i izraelske biotehnološke korporacije Bonus BioGroup, koja je u utorak ugovorena u Zagrebu.

Naime, Sv. Katarina i Bonus BioGroup postavile su nove smjernice u liječenju COVID-19 mezenhimnim matičnim stanicama koje su pokazale odlične rezultate, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora o strateškoj suradnji.

Slika nije dostupna Matične stanice mogu biti ključan dio liječenja, ali i stvoriti nerealna očekivanja

Izraelski liječnici Shai Meretzky i Tomer Bronstein prezentirali su rezultate liječenja teških oblika COVID-19 mezenhimnim matičnim stanicama istaknuvši da se funkcija pluća normalizirala mjesec dana nakon liječenja.

Naglašeno je i da su identične rezultate objavili znanstvenici Sv. Katarine u suradnji s KBC-om Split, primijenivši mezenhimne matične stanice u oboljelog s teškom kliničkom slikom COVID-19.

Osim u liječenju COVID-19, izraelski i hrvatski znanstvenici pokrenut će i zajednička istraživanja u svrhu liječenja degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavičnog tkiva, također mezenhimalnim matičnim stanicama koje imaju velik učinak na regeneraciju tkiva, najavljeno je.

Hrvatski i izraelski znanstvenici ističu kako je dokazano da ove stanice sprječavaju staničnu smrt, stimuliraju dijeljenje stanica i stvaranje novih krvnih žila.

Slika nije dostupna Znanstvenici u posudici razvili embrij kojem kuca srce, krv kola žilama i koji ima živčani sustav

Zbirni učinak je popravljanje oštećenog tkiva, a utvrđeno je i statistički značajno poboljšanje kliničkog statusa pacijenata s osteoartritisom.

Na kraju tiskovne konferencije izraelski znanstvenici su prikazali u laboratorijskim uvjetima razvijenu kost, koja je prošla sva biomehanička testiranja, a biološki se u cijelosti ponaša poput normalne kosti.

Sudionici konferencije istaknuli su da proizvodnja novih tkiva iz vlastitih stanica otvara neslućene mogućnosti u liječenju do sada neizlječivih oboljenja.

Predsjednik Upravnog vijeća Sv. Katarine Dragan Primorac istaknuo je da su stanična terapija i regenerativna medicina novi iskoraci moderne medicine, dodavši kako ga posebno raduje što se ovom suradnjom hrvatsko zdravstvo i globalno pozicionira.

Na potpisivanju ugovora bio je i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor koji je također pozdravio uspostavu suradnju "dvije sjajne institucije", koje, istaknuo je, "svojim rezultatima pomiču postojeće granice medicine".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju