Kako će se tržište kriptovaluta kretati u 2023.? Poznati poduzetnik smatra da će se dogoditi neizbježno

Kriptovalute su nestabilne i volatilne te je pitanje koliko se u njih isplati investirati u ova nesigurna vremena, kada se burze crvene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.01.2023. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godinama na tržištu kriptovaluta vlada velika podjela između onih koji smatraju da su kriptovalute i općenito decentralizirane financije budućnost u koju treba ulagati i onih koji bitcoin, ether i druge kriptovalute smatraju bezvrijednima, odnosno da su bazirane na teoriji veće budale. Ostali kojima je ovo tržište zanimljivo prate kretanje cijena i, ovisno o trenutačnom trendu, razmišljaju o ulaganju ili kupuju kriptovalute nadajući se brzoj zaradi ili da će im to biti dugoročna investicija.

Slika nije dostupna Poznati investitor čeka novi pad cijene bitcoina, evo i zašto

Poznati poduzetnik i investitor Peter Schiff spada u kategoriju osoba koje nemaju dobro mišljenje o kriptovalutama. Poznato je njegovo razmišljanje prema kojem bitcoin nema nikakvu vrijednost niti je pogodan kao štednja ili dugoročna investicija. Krajem prošle godine iznio je svoju prognozu za 2023. i, nije teško pretpostaviti, on ne vidi ništa dobro za kriptotržište u budućnosti.

Prema njemu, vrijednost kriptovaluta ove će godine pasti još dramatičnije nego u 2022., koja je bila prilično katastrofična za većinu kriptovaluta. Npr. u odnosu na svoj vrhunac u studenom 2021., kada je vrijednost jednog bitcoina premašila 68 tisuća dolara, ova kriptovaluta izgubila je više od 50 tisuća dolara. Dakle, osoba koja posjeduje deset bitcoina u to je vrijeme izgubila vrijednost od čak pola milijuna dolara.

Naravno, kako je riječ o volatilnoj valuti, ne treba isključiti mogućnost da će ta vrijednost ponovno strelovito rasti, no to ipak ne treba očekivati tako skoro. Prema Schiffu, a slična smo razmišljanja mogli pročitati i od nekih drugih analitičara, ne bismo se trebali iznenaditi ako bitcoin ponovno padne na manje od pet tisuća dolara. Taj investitor smatra kako vjerojatno niti to neće biti dovoljno da naruši povjerenje tzv. hodlera, odnosno osoba koje, usprkos velikom rastu i padu vrijednosti kriptovaluta, ne žele prodavati svoje valute i čuvaju ih kao dugoročnu investiciju.

Tijekom nedavnog intervjua za TD Ameritrade Network Schiff je poslao jasnu poruku investitorima u kriptovalute te im je savjetovao da likvidiraju tu imovinu i, prije nego što sve izgube (što je, smatra, neizbježno), novac ulože u - zlato.

Sam Bankman-Fried FTX duguje milijarde, a on se ne smatra krivim: Kontroverzni kriptokralj uhićen na Bahamima

Moj je savjet da izađete iz kriptotržišta. Još možete dobiti gotovo 17 tisuća dolara za svoj bezvrijedni bitcoin. Savjetujem vam da to uzmete i kupite nešto zlata, poručio je investitorima u kriptovalute.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti