Pesimizam na kriptoburzama: Cijena bitcoina mogla bi pasti na 5 tisuća dolara

Teška godina za tržište kriptovaluta mogla bi postati još teža, smatraju neki analitičari.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2022. / 08:51

Bitcoin (Foto: Afp)

Na krilima bitcoina mnogi su stekli veliko i neočekivano bogatstvo, a mnogo je ljudi u kriptovalutama vidjelo isplativ i profitabilan oblik štednje, pa su uložili puno novca vjerujući kako će im se isplatiti. No dok je do studenog prošle godine cijena dionice konstantno rasla te je dosegla nevjerojatnih 69 tisuća dolara za jedan bitcoin (tada je najavljivano kako bi njegova cijena mogla doseći 100 tisuća dolara za bitcoin), danas ta cijena iznosi oko 17 tisuća dolara, a dio stručnjaka predviđa daljnji pad vrijednosti.

Slika nije dostupna Iz Europske centralne banke tvrde kako bi bitcoin mogao postati nevažan

Kako je to opisao šef Bybita Ben Zhou, ulazimo u još hladniju kriptozimu nego što smo to očekivali i koja bi mogla rezultirati novim krizama s likvidnošću kriptoburzi, otpuštanjima u toj industriji i, dakle, nastavkom pada cijena većine kriptovaluta. Podsjetimo, iako su burze kriptovaluta u padu od kraja prošle godine, veliki problemi uslijedili su nakon kolapsa tokena TerraUSD u svibnju te nedavnih problema s kriptomjenjačnicom FTX koji su utjecali na cijelo tržište.

Za one koji se nadaju kako će nakon kiše svanuti sunce te da bi nakon svih ovih problema sljedeće godine moglo doći do oporavka tržišta, analitičar međunarodne banke Standard Chateres Eric Roberts nema dobre vijesti. Naime, on smatra kako bi, prema jednom od njihovih scenarija, vrijednost bitcoina mogla nastaviti s padom, sve do vrijednosti od samo 5 tisuća dolara.

Njegov pesimizam dijeli i izvršni direktor BlackRocka Larry Fink, koji smatra kako većina kriptokompanija neće preživjeti posljedice kolapsa FTX-a.

NFT, ilustracija Tržište NFT-a i dalje u velikom padu: Više se ne plaća stotine tisuća dolara za virtualne kuće i brodove

Dok će, prema analitičarima, vrijednost bitcoina padati, možemo očekivati novi rast - zlata. S obzirom na to da kriptovalute više neće biti toliko zanimljive investitorima, odnosno da će situacija na klasičnim burzama i dalje biti nestabilna, oni će svoje investicije okrenuti prema zlatu, čija bi cijena mogla porasti za 30 posto tijekom 2023. godine.

Ipak, treba naglasiti kako nisu svi toliko pesimistični kad je riječ o kriptoburzama. Tako jedan od investitora Tim Draper vjeruje u novi veliki skok cijene bitcoina sljedeće godine, i to do nevjerojatne cifre od čak 250 tisuća dolara, što je teško, odnosno gotovo i nemoguće povjerovati.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti