FTX duguje milijarde, a on se ne smatra krivim: Kontroverzni kriptokralj uhićen na Bahamima

FTX duguje velik novac svojim vjerovnicima, a stručnjaci vjeruju kako će dobiti samo mali dio od iznosa koji im pripada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2022. / 09:03

Sam Bankman-Fried (Foto: Afp)

Sam Bankman-Fried, osnivač i bivši prvi čovjek burze kriptovaluta FTX, uhićen je jučer na Bahamima te ga čeka teška pravna borba zbog više kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Ovaj bivši kriptokralj, kako ga je dio medija prozvao, jedno je vrijeme bio težak čak 26 milijardi dolara, no njegovo se bogatstvo brzo istopilo te mu umjesto lagodnog života sada prijeti višegodišnji zatvor.

Sam Bankman-Fried Vrtoglavi iznosi: 50 najvećih vjerovnika od propalog FTX-a traži gotovo 3,1 milijardu dolara

FTX je jedno vrijeme bila druga najveća kriptomjenjačnica na svijetu, s dnevnim prometom od oko 10 milijardi dolara tijekom svojeg vrhunca. Problemi za FTX, kao i za cijelu ovu industriju, počeli su s velikim padom vrijednosti kriptovaluta, a FTX je prije nešto više od mjesec dana prijavio bankrot, nakon što su tijekom tri dana korisnici podigli oko šest milijardi dolara s platforme, dok je konkurentska kriptoburza Binance, koja je prvo pokušala spasiti FTX, od toga odustala.

Dok su se neki na vrijeme uspjeli dokopati svojeg novca, mnogi nisu bili te sreće te FTX duguje više od tri milijarde dolara svojim 50 najvećih vjerovnika. Teško je reći koliko bi novaca na kraju ulagači koji su trgovali kriptovalutama putem FTX-a mogli dobiti, no prema stručnjacima s kojima su razgovarali novinari BBC-a, njihova očekivanja ne bi trebala biti velika.

Prema policijskom izvještaju, Bankman-Fried uhićen je zbog "financijskih prekršaja" u SAD-u i na Bahamima, no kako su prenijeli mediji, u SAD-u je optužen za, među inim, financijske prijevare i pranje novca te tek treba vidjeti kakva će biti cijela optužnica, odnosno za što ga se sve tereti.

Kriptovaluta, ilustracija Propast popularne trgovine kriptovalutama pokrenuo val istraga i poziva na regulaciju tržišta

U ranijem razgovoru za BBC Sam Bankman-Fried priznao je da je radio greške u poslovanju, no smatra kako nije počinio ništa ilegalno: Nisam namjerno počinio prijevaru, ne mislim da sam nekog prevario, nikada nisam želio da se ovakvo nešto dogodi. Očigledno nisam bio dovoljno kompetentan kakvim sam se smatrao.

No teško da će takve izlike proći na sudu, pogotovo s obzirom na to da njegova tvrtka i dalje duguje milijarde dolara bijesnim ulagačima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti