Vrtoglavi iznosi: 50 najvećih vjerovnika od propalog FTX-a traži gotovo 3,1 milijardu dolara

FTX je američkom sudu podnio zahtjev za zaštitom od vjerovnika nakon što su uspaničeni trgovci u nekoliko dana povukli s platforme milijarde dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći.

Hina | 21.11.2022. / 15:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Propala digitalna platforma za transakcije u kriptovalutama FTX objavila je da 50 najvećih vjerovnika duguje gotovo 3,1 milijardu dolara.

Skupini od 10 najvećih vjerovnika duguju oko 1,45 milijardi dolara, ističu u podnesku sudu od subote, ne navodeći imena.

FTX je američkom sudu podnio zahtjev za zaštitom od vjerovnika nakon što su uspaničeni trgovci u nekoliko dana povukli s platforme milijarde dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći.

Kriptovaluta, ilustracija Propast popularne trgovine kriptovalutama pokrenuo val istraga i poziva na regulaciju tržišta

Stečajni postupak uključuje više od sto tisuća vjerovnika, ali brojka bi mogla premašiti i milijun, budući da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih vjerovnika ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu, stoji u podnesku.

Grupa je u subotu priopćila da je pokrenula strateški pregled globalne imovine, dodavši da se priprema za prodaju i reorganizaciju nekih poduzeća.

Ročište o FTX-ovim početnim prijedlozima zakazano je za utorak ujutro pred američkim stečajnim sucem, prema odvojenom sudskom podnesku.

FTX je osnovan 2019. godine, a prošle je godine imao više od milijun korisnika, zauzevši treću poziciju na ljestvici po vrijednosti transakcija u kriptovalutama. U siječnju ove godine njegova tržišna vrijednost procijenjena je na 32 milijarde dolara.

Slika nije dostupna Šef kriptoburze smatra da bitcoin nema budućnost kao platna mreža

Njegov prihod porastao je s 10 milijuna dolara u 2019. na milijardu dolara u 2021. i obrađenih oko 10 posto globalnih transakcija u kriptovalutama u ovoj godini, pokazuje dokument iz rujna.

Njegov logo mogao se naći na sportskim dvoranama u Miamiju i na dresovima klubova u američkoj baseball ligi, a promovirale su ga zvijezde poput Toma Bradyja i Gisele Bundchen.

Osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried bio je redoviti posjetitelj Washingtona, donirajući milijune dolara političarima i lobirajući u Kongresu u pitanjima vezanim za tržišta kriptovaluta, napominje Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti