Šef kriptoburze smatra da bitcoin nema budućnost kao platna mreža

Sam Bankman-Fried smatra kako bitcoin nema budućnost kao platna mreža te je kritizirao ovu kriptovalutu zbog neučinkovitosti i velikih troškova koje predstavlja za okoliš.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.05.2022. / 09:53

Sam Bankman-Fried (Foto: Afp)

Stajališta oko kriptovaluta su prilično podijeljena - dok je za neke to samo prevara, za druge je to budućnost jer smatraju da će decentralizirane financije u čijoj je osnovi blockchain jednom preuzeti primat nad klasičnim financijskim institucijama. O pozitivnim stranama kripta poput bitcoina najčešće čitamo dok njegova cijena raste, no kada krene slobodan pad kojem svjedočimo u posljednje vrijeme i zbog kojeg mnogi doslovno preko noći izgube veliki novac, možemo čitati sve više kritika.

Provjereno: Kriptovalute - 2 Uložili desetke tisuća dolara i eura, obećana im je zarada, a ostali su bez svega: Prevareni ulagači za Provjereno ispričali kako su izgubili sav novac

Tim se kritikama pridružio i Sam Bankman-Fried koji je, zanimljivo, jedan od osnivača i izvršni direktor burze kriptovaluta FTX. Prema posljednjem ulaganju u FTX u veljači, vrijednost te burze iznosi čak 32 milijarde dolara, dok je sam Bankman-Fried težak više od 20 milijardi dolara.

On smatra kako bitcoin nema budućnost kao platna mreža te je kritizirao ovu kriptovalutu zbog neučinkovitosti i velikih troškova koje predstavlja za okoliš.

Kao alternativu izdvojio je tzv. “proof of stake” (POS) mreže koje su energetski učinkovitije i brže obrađuju transakcije u odnosu na “proof of work” (POW) mreže kakve koriste bitcoin i ether pri čemu treba naglasiti kako je ether u postupku tranzicije na POS.

Prema Bankman-Friedu, kripto bi mogao evoluirati kao platna mreža samo korištenjem POS metode, dok bitcoin dugoročno vidi samo kao nekakvu imovinu i sredstvo ulaganja koje ima određenu vrijednost za one koji ga posjeduju, poput zlata.

Ilustracija takozvanog bear market trenda na tržištu kriptovaluta Pronađen krivac za strmoglavi pad kriptotržišta u posljednjih tjedan dana? Popularni token izgubio 99 posto svoje vrijednosti

Podsjetimo, vrijednost jednog bitcoina početkom studenog približila se cifri od 70 tisuća dolara, dok je ona danas ispod 30 tisuća dolara.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti