Pronađen krivac za strmoglavi pad kriptotržišta u posljednjih tjedan dana? Popularni token izgubio 99 posto svoje vrijednosti

Tržišta kriptovaluta su potresena nakon što je jedan popularni token izgubio 99 posto svoje vrijednosti, povukavši sa sobom takozvani "stablecoin" odnosno stabilnu kriptovalutu.

Branimir Vorša | 13.05.2022. / 10:48

Ilustracija takozvanog bear market trenda na tržištu kriptovaluta
Ilustracija takozvanog bear market trenda na tržištu kriptovaluta (Foto: Getty Images)

Token Terra Luna pao je sa svojih najviših 116 dolara prošlog mjeseca, na 0,09 dolara u četvrtak. Kolaps je utjecao na povezani token, TerraUSD, koji je inače takozvani stablecoin, odnosno stabilna kriptovaluta.

Prestrašeni ulagači sada se povlače iz glavnih kriptovaluta, zbog čega tržišta padaju, piše BBC.

Tvrtke koje stoje iza stabilnih kriptovaluta pokušavaju osigurati da ostanu u paritetu s imovinom kao što je američki dolar. No, u četvrtak je TerraUSD pao na 0,4 dolara prema trgovačkoj web stranici Coin Market Cap.

Tether, najpopularniji stablecoin, također je pao s vezan za američki dolar - na najnižu razinu od 0,95 dolara, što je njegova najniža razina otkako postoji, piše BBC. No to nije točno, jer 25. travnja 2017. godine Tether je bio na svojoj najnižoj razini od 0,9136 dolara, prema Coin Market Capu.

Bitcoin Bitcoin u crvenom: Najpopularnija kriptovaluta izgubila je na vrijednosti više od 50 posto od studenog

Panika na kriptotržištu

Izraz "kriptocrash" posljednjih dana bio je u trendu na Twitteru i Google pretraživanjima.

Ukupna tržišna vrijednost svih kriptovaluta sada je navodno 1,12 bilijuna dolara, što je otprilike trećina vrijednosti koja je bila u studenom 2021. godine, a više od 35 posto tog gubitka dogodilo se samo u posljednjih tjedan dana.

Jedan bitcoin pao je tako na oko 27.000 dolara, što je njegova najniža vrijednost od prosinca 2020. godine i pad s vrijednosti od gotovo 70.000 dolara krajem prošle godine. Bitcoin se u međuvremenu vratio na vrijednost od oko 30.000 dolara.

Ethereum, drugi najveći token po vrijednosti, izgubio je 20 posto svoje vrijednosti u samo 24 sata.

FUD?

Kolaps terraUSD-a započeo je ono što smo nekada zvali 'panikom', kada su velike financijske institucije rasprodale velike komade imovine, a svi ostali pokušavali su izvući svoj novac što su brže mogli. Panika je upravo ono što se ovdje događa, rekla je ekonomistica Frances Coppola.

Razumijem da su posljednja 72 sata bila izuzetno teška za sve vas - znajte da sam odlučan raditi sa svakim od vas da prebrodimo ovu krizu i izgradit ćemo svoj put iz nje, poručio je putem Twittera Do Kwon, osnivač Terraform Labsa, tvrtke koja stoji iza TerraUSD-a i Terra Lune.

NFT Bilo je dobro dok je trajalo: Je li NFT groznica na svome kraju?

Naveden je plan za jačanje Terra Lune stvaranjem više tokena, ali izgubivši velike iznose, mnogi korisnici Twittera traže od tvrtke pomoć.

U međuvremenu, Discord chat, platforma na kojoj se ulagači okupljaju kako bi razgovarali o problemima, objavio je obavijest u kojoj se kaže da je zaključan da novi ljudi ne mogu ući i širiti strah, nesigurnost, sumnju i dezinformacije. U kriptozajednici širenje takvih stvari se zove još i FUD (fear, uncertainty, despair).

Glavni tehnološki direktor tethera na Twitteru je uvjeravao vlasnike tog tokena da tvrtka ima dovoljno gotovinskih rezervi da plati svakome tko ih želi prodati.

Zakonodavci i dužnosnici u brojnim zemljama pozvali su u međuvremenu na strožu regulaciju stabilnih kriptovaluta.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti