Propala platforma za trgovinu kriptovalutama FTX ima više od 100 tisuća vjerovnika, a brojka bi mogla premašiti i milijun, pokazuju dokumenti u prijavi stečaja u SAD-u.

FTX je prošli petak američkom sudu podnio zahtjev za zaštitu od vjerovnika nakon što su uspaničeni trgovci u samo tri dana povukli s platforme više od šest milijuna dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći, napominje Reuters.

Kupovina kriptovalutama, ilustracija Milijarde dolara isparile u nebo: Koliko su izgubili hrvatski ulagači u kriptovalute?

Binance je dostavio pismo namjere o kupnji FTX-a, ali ga je već idućeg dana povukao.

Prošlog vikenda izvršni direktor Changpeng Zhao objavio je na Twitteru da Binance više ne prihvaća depozite u FTX-ovoj kriptovaluti FTT, sugeriravši ostalim kompanijama u sektoru da slijede njihov primjer.

FTX se sučelio s ozbiljnom krizom likvidnosti zbog koje je prošli petak bio prisiljen hitno podnijeti zahtjev (za zaštitom od vjerovnika), pokazuju dokumenti dostavljeni američkom sudu.

Stečajni postupak uključuje više od sto tisuća vjerovnika, ali brojka bi mogla premašiti i milijun, budući da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih vjerovnika ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu, stoji u podnesku.

Slika nije dostupna Direktor Binancea iznenadio svojim pozivom: "Moramo to učiniti kako treba, moramo to učiniti na stabilan način"

Otvorena su pitanja o vodstvu (izvršnog direktora Sama) Bankman-Frieda i o upravljanju složenom lepezom FTX-ove imovine i poslova pod njegovim vodstvom, dodaje se.

Osnivač FTX-a i bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried rekao je da je prebrzo proširio poslovanje, tvrdeći da nije primijetio signale problema na digitalnoj platformi, čiji je slom izazvao šok u kriptosektoru, izvijestio je New York Times u ponedjeljak navečer.

Financijski regulator Bahama gdje je FTX-ovo sjedište sumnjiči kompaniju za pronevjeru novca klijenata, objavivši u ponedjeljak da joj je vrhovni sud dodijelio dva stečajna upravitelja, partnere američkog PricewaterhouseCooppersa (PwC).

FTX je osnovan 2019. godine, a prošle je godine imao više od milijun korisnika, zauzevši treću poziciju na ljestvici po vrijednosti transakcija u kriptovalutama. U siječnju ove godine njegova tržišna vrijednost procijenjena je na 32 milijarde dolara.

Bitcoin Hrvatska policija ponovno upozorava na prevara oko investicija u kriptovalute

Njegov prihod porastao je s 10 milijuna dolara u 2019. na milijardu dolara u 2021. i obrađenih oko 10 posto globalnih transakcija u kriptovalutama u ovoj godini, pokazuje dokument iz rujna.

Njegov logo mogao se naći na sportskim dvoranama u Miamiju i na dresovima klubova u američkoj bejzbolskoj ligi, a promovirale su ga zvijezde poput Toma Bradyja i Gisele Bündchen. Nitko od njih nije komentirao taj Reutersov navod.

Bankman-Fried bio je redoviti posjetitelj Washingtona, donirajući milijune dolara političarima i lobirajući u Kongresu u pitanjima vezanim za tržišta kriptovaluta, napominje Reuters.

Neočekivani slom FTX-a nekadašnje zvijezde u usponu kriptosektora pokrenuo je u međuvremenu val istraga financijskih regulatora i drugih nadzornih tijela širom svijeta.

Istragu su tako pokrenuli i ministarstvo pravosuđa SAD-a, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i Komisija za trgovinu ročnicama robe (CFTC), rekao je Reutersu upućeni izvor.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju