Potres tržišta kriptovaluta

Ako ste slučajno dio imovine odlučili uložiti u kriptovalute, ovih dana vjerojatno s nelagodom pratite krah druge po veličini burze kriptovalutama na svijetu. Milijarde dolara isparile su preko noći, spominje se i kazneni progon, a Dnevnik Nove TV je provjerio kako sve izgleda iz perspektive hrvatskih ulagača u kriptovalute.

DNEVNIK.hr | 13.11.2022. / 07:34

Galerija

On nule do 32 milijarde dolara u tri godine, a od 32 milijarde nazad do nule - u samo tjedan dana.

Tako ukratko izgleda priča o FTX-u, burzi kriptovaluta koja je u petak prijavila bankrot. Tridesetogodišnji milijarder i vunderkind Sam Bankman-Fried objavio je to na - Twitteru.

Bok svima! Danas sam FTX i srodne tvrtke prijavio za bankrot. Stvarno mi je žao što smo tu završili. Nadam se da postoji način da se od ovoga oporavimo, napisao je.

Iako je tržište kriptovaluta već mjesecima u crvenom, do bankrota je došlo zbog velikih problema u likvidnosti, a sve je jasnije da je bilo i brojnih muljaža u poslovanju. Zbog svega se oglasila i Bijela kuća.

Bez odgovarajućeg nadzora, kriptovalute predstavljaju rizik za prosječne građane, i to je nešto što itekako pratimo. A najnovije vijesti naglašavaju strahove i pokazuju koliko je važno oprezno regulirati tržište kriptovaluta, kazala je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće.

Slika nije dostupna Rasulo na Twitteru: Uvođenje "plave kvačice" izazvalo pomutnju i kaos neviđenih razmjera na toj društvenoj mreži

Zbog svega investitori trenutno bježe od kriptovaluta. No odvjetnik i predsjednik krovne hrvatske Udruge za blokchain i kriptovalute (UBIK) Vlaho Hrdalo kaže da je sve ovo već viđeno drugdje.

Sve zapravo jako podsjeća na ono što se u tradicionalnim financijama dogodilo 2008., Lehmann Brothers, a to je najjednostavnije rečeno kockanje tuđim novcem. Ovo je prije svega dokaz da industrija još nije dovoljno zrela, i da je sklona svim onim boljkama kojima su bile i tradicionalne financije, a u koje je industrija upirala kad je nastajala, rekao je Hrdalo.

Amazonov robot Sparrov odnosno Vrapčić Amazon predstavio novog robota u svojim skladištima koji bi trebao pomagati u pakiranju narudžbi

I dok nitko ne želi niti špekulirati koliko su možda hrvatski ulagači izgubili, pioniri kriptovaluta u Hrvatskoj i dalje vjeruju kako je ovo još uvijek bolje rješenje od tradicionalnih banaka i novca. Zazivaju dodatnu regulativu, a Nikola Škorić podsjeća: Najveću financijsku prevaru u povijesti je izveo bivši šef NASDAQa, najveće tehnološke burze u New Yorku. Berniea Madoffa sav nadzor i sva regulacija svijeta nije spriječila. Jedini odgovor je potpuna decentralizacija svih usluga.

Na što države i centralne banke sigurno neće pristati, nego će kriptovalute nastojati uvući u postojeće okvire za koje tvrde da su sigurniji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti