Kakve veze ima jaje i sigurnost u prometu? Otkriva virtualna policajka Sanja

Djeca (ali i oni nešto stariji) o prometu mogu naučiti uz virtualnu policajku Sanju.

Martina Čizmić | 27.11.2020. / 15:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, pripremilo je online prometni program namijenjen učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Na zanimljiv i djeci privlačan način, virtualna policajka Sanja objašnjava važna pravila ponašanja u prometu, posebice pravila za sigurnost mladih biciklista. Koliko je kaciga bitna u prometu, pokazala je u neobičnom eksperimentu s jajetom.

Kako ističu iz policije, vrtualna policajka Sanja, koristeći didaktičku opremu: T-Wall uređaj i „pijane naočale“, ukazuje i na višestruke štetne posljedice alkohola, demonstrirajući kako alkohol utječe na smanjenje motorike kod vozača. Putem učenika, policajka Sanja šalje poruku svim odraslima da „Alkohol nije COOL!“

Policija podsjeća kako je, prema statističkim podacima u prvih deset mjeseci 2020. godine nastradalo 554 djece u prometnim nesrećama, što je 20,2% manje u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini, kada je ukupno 694 djece nastradalo u prometnim nesrećama.

Od ukupno nastradale djece u prometnim nesrećama u prvih deset mjeseci 2020. godine, njih 80 zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je prethodne godine u istom razdoblju zabilježeno stradavanje 79 djece, što ukazuje na porast od 1,3%.

U prvih deset mjeseci ove godine 471 dijete zadobilo je u prometnim nesrećama lakše tjelesne ozljede, što u odnosu na 2019. godinu predstavlja pad od 22, 5%, kada je u prvih deset mjeseci evidentirano ukupno 608 djece koja su sudjelovala u prometnim nesrećama s lakšim tjelesnim ozljedama.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježen pad smrtno stradale djece u prometu za 57,1%.

I zato prevencija i prometni odgoj djece od najranije dobi, imaju ključnu ulogu!, poručuju na kraju iz policije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti