Konačno rješenje za sve koji ne vole parkiranje: U garaži u Detroitu počinje testiranje tehnologije za autonomni parking

Kada dođete pred garažu, izaći ćete iz automobila i krenuti svojim putem, a tehnologija će se pobrinuti da vozilo stigne na najbliže slobodno parkirno mjesto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2020. / 14:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sa sve naprednijom tehnologijom koju koriste, automobili sve više postaju gadgeti, a ne samo prijevozna sredstva. Zahvaljujući toj tehnologiji budućnost automobilske industrije mogla bi biti u potpunosti autonomna, odnosno vozilima će upravljati računala umjesto ljudi. To znači da će se i osobe za volanom moći odmarati i spavati tijekom vožnje, a ne koncentrirano pratiti promet.

Tesla Model 3 Videozapisi Teslinih automobila s parkirališta osvojili su internet. Pogledajte zašto

Tehnologija bi trebala riješiti i još jedan problem koji danas muči mnoge vozače - parkiranje. Ne samo da će računala sama parkirati vozila na za to predviđena mjesta, već bi svi putnici mogli napustiti automobil kada dođu pred parkiralište ili ispred garaže i ne gubiti vrijeme čekajući pronalazak slobodnog mjesta. U Detroitu već počinju prva testiranja takvih garaža u kojima sudjeluju Fordovi autonomni automobili te kompanija Bosh, koja je razvila tehnologiju i senzore koji će se postaviti u garažu i usmjeriti automobile na najbliže slobodno mjesto.

Princip rada trebao bi biti sljedeći - osoba pri dolasku na za to određeno mjesto pred ulazom u garažu izađe iz automobila i krene na posao ili u trgovački centar, a vozilo samo krene u potragu za parkirnim mjestom. Zahvaljujući senzorima postavljenim u garaži, kao i tehnologiji u automobilima, vozilo će automatski otići na najbliže slobodno parkirno mjesto. U slučaju električnih vozila, ona bi se mogla usmjeriti na mjesta za punjenje struje. Kako u automobilima neće biti ljudi, pa tako ni potrebe za otvaranjem vrata, vozila mogu biti puno bliže jedna drugima na parkiralištu, stoga bi se kapacitet garaža mogao povećati za 15 do 20 posto.

Parkiralište Autonomni automobili imaju slične probleme kao i ljudi - snalaženje na parkiralištima

Kada želite otići iz garaže, dovoljno je samo putem aplikacije pozvati automobil i dočekati ga na za to predviđenom mjestu. Testovi takvog autonomnog parkiranja počet će u jednoj garaži u Detroitu, a gradonačelnik tog grada Mike Duggan kaže kako je to još jedna poruka da je upravo grad kojim upravlja mjesto na kojem će se razvijati budućnost mobilnosti. 

Izvor: USA Today
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti