Muškarac iz Gospića povjerovao u povoljni kredit lažnog bankara s Facebooka pa ostao bez novaca

Mladić iz Županje otvorio je lažni profil na Facebooku i, predstavljajući se kao zaposlenik jedne banke, nudio je povoljne kredite.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2021. / 10:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako policija i stručnjaci za internetsku sigurnost konstantno upozoravaju na brojne prijevare koje vrebaju s interneta, dio ljudi svoju lekciju nauči na teži način. Takav je nedavni primjer i jednog 55-godišnjaka s područja Gospića koji je nasjeo na prijevaru mladića koji je otvorio lažni profil na Facebooku i, predstavljajući se kao zaposlenik jedne banke (pri čemu se koristio tuđim osobnim podacima), obećavao davanje kredita pod povoljnim uvjetima.

Prijevara na internetu Policija upozorava na sve češće prijevare u oglasnicima: Ne upisujte bankovne podatke i pinove u poveznice, nećete dobiti novac, već ćete bez njega ostati

S njim je oštećeni muškarac stupio u kontakt početkom godine s ciljem ishodovanja kredita, no prevarant od njega je u više navrata zatražio uplate od nekoliko stotina kuna za administrativne troškove. Cifra koju je oštećeni uplatio popela se na 1400 kn, nakon čega mu se osumnjičenik prestao javljati. Kredit, naravno, nije realiziran.

U cijelu priču uključila se i policija te su iz Policijske uprave ličko-senjske objavili kako su dovršili kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom iz Županje zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

U policijskom priopćenju još se jednom upozorava kako, iako brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju na prvi pogled zaista mogu biti privlačni, pristajanjem na te usluge građani se mogu naći u puno većim problemima. Mogu postati žrtve prijevara kao i spomenuti muškarac iz Gospića te uplaćivati novac za administrativne pristojbe, no nakon tih uplata ne dobiju željeni kredit, a mogu postati i žrtvama protupravne naplata od kojih se silom ili prijetnjom traži novac koji im je posuđen.

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava na internetske prijevare: Budite oprezni i ne nasjedajte na povoljne i primamljive oglase

Savjetujemo da građani prvo provjere da li je tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija, te da dobro prouče sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192., upozoravaju iz policije.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti