NASA objavila procjene: Evo kada je najveća šansa da će asteroid promjera 500 metara udariti u Zemlju

Prema novim predviđanjima, povećana je mogućnost potencijalnog udara asteroida Bennu u Zemlju, no ona je i dalje prilično mala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.08.2021. / 11:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronomi su asteroid Bennu otkrili 1999. godine te od tada pažljivo prate njegovu putanju i koliku opasnost predstavlja za naš planet. Riječ je o jednom od dva najopasnija asteroida (drugi je nazvan 1950 DA) u solarnom sustavu za koji NASA vjeruje da bi jednom mogli udariti u Zemlju. Jučer su objavljene nove projekcije oko putanje i potencijalne opasnosti Bennua za Zemlju te je, prema tim projekcijama, opasnost od udara malo veća u odnosu na prethodne prognoze.

Slika nije dostupna NASA-ina sonda Osiris-Rex krenula na dug put kući: Nosi uzorke asteroida koje znanstvenici jedva čekaju

Ipak, odmah treba napomenuti da je opasnost od potencijalnog udara i dalje mala. U odnosu na prethodne projekcije, vjerojatnost da će Bennu udariti u Zemlju do 2300. godine sada iznosi 0,057 posto, a znanstvenici su kao datum na koji je opasnost od udara najveća izdvojili 24. rujna 2182. godine, kada je vjerojatnost udara 0,037 posto. Asteroid bi se prvo trebao približiti Zemlji 2135. godine, no znanstvenici ne očekuju da će tada predstavljati prijetnju (mogao bi se približiti Zemlji na samo 120 tisuća km), a gravitacija našeg planeta trebala bi promijeniti njegovu putanju oko Sunca i vjerojatno utjecati na putanju tijekom njegova povratka.

Vjerojatnost da će udariti u Zemlju malo se povećala, no to nije značajna promjena. Tako da nema pretjeranog razloga za brigu, komentirao je Davide Farnocchia iz NASA-inog Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.

Do novih izračuna NASA-ini znanstvenici došli su na temelju podataka koje su dobili od svemirske sonde Osiris-Rex koja je neko vrijeme provela uz taj asteroid te je čak uzela i uzorke s njegove površine. Sonda je sada na putu prema Zemlji te bi uzorke trebala dostaviti za dvije godine. Pored tih podataka, za novi izračun putanje Bennua znanstvenici su računali na mnoge male faktore koji bi tijekom sljedećih desetljeća i stoljeća mogli utjecati na promjenu njegova kretanja, poput učinka sunčeva svjetla na asteroid, utjecaj gravitacije s više od 300 drugih asteroida, interplanetarnu prašinu itd.

Slika nije dostupna NASA provela simulaciju pada asteroida na Zemlju: Udario bi snagom velike nuklearne bombe, a velika panika nastala bi i u Hrvatskoj

Promjer Bennua iznosi oko 500 metara, a ako bi zaista došlo do udara u Zemlju, znanstvenici ne očekuju posljedice kakav je napravio asteroid odgovoran za izumiranje dinosaura prije 66 milijuna godina. To ne znači da dijelu planete na koji udari ne prijeti velika katastrofa - krater nastao udarom takvog asteroida mogao biti 10 do 20 puta veći od asteroida, dok bi područje uništenja moglo biti puno veće - i do 100 puta veće od kratera.

Znanstvenici će i dalje nastaviti pratiti kretanje ovog asteroida i eventualne promjene njegove putanje, no čini se kako sljedećih više od 100 godina svi možemo biti mirni, barem što se Bennua tiče.

Izvor: AP News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti