Andrew Jassy dio je elitnog Amazonova S-tima: Evo zašto je on savršeni nasljednik Jeffa Bezosa

Amazonov veteran godinama fantastično upravlja odjelom za cloud, iza sebe ima odlične rezultate i čini se idealnim Bezosovim nasljednikom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2021. / 14:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom više od dva i pol desetljeća poslovanja Amazon je narastao od male online knjižare do tehnološkog giganta teškog gotovo dva bilijuna dolara. Cijelo to vrijeme kompanijom upravlja njezin osnivač Jeff Bezos, a kako Amazon upravo posljednjih godina ostvaruje svoje najbolje rezultate, jučer su mnogi ostali iznenađeni Bezosovom najavom povlačenja s čelnog mjesta tvrtke. Iako ostaje u Amazonu, njegova uloga kao izvršnog predsjednika bit će manja, dok će mjesto izvršnog direktora preuzeti Andrew Jassy.

Jeff Bezos Osnivač Amazona Jeff Bezos odlazi s mjesta izvršnog direktora tvrtke

Iako je široj javnosti relativno nepoznat, Jassy je dobro poznat u tehnološko-poslovnim krugovima kao prvi čovjek Amazonove cloud-platforme Amazon Web Services (AWS). Riječ je o osobi od najvećeg Bezosova povjerenja koja je dio Amazonova elitnog S-tima, koji čini dvadesetak najvažnijih ljudi u Amazonu s kojima Bezos raspravlja i uz čiju pomoć donosi najvažnije odluke u kompaniji.

Jassy je u Amazon došao s Harvarda još 1997. i od tada je vjeran Bezosu. Jedna je od najvažnijih osoba koja je tijekom posljednjih 15 godina, nakon pokretanja AWS-a, sudjelovala u tranziciji Amazona od kompanije fokusirane na e-trgovinu u tehnološkog giganta koji dominira tržištem računarstva u oblaku, opisali su njegovu ulogu na CNBC-u. U Amazonu naročite hvale njegovu sposobnost privlačenja različitih vrsta kompanija i organizacija - od najmanjih startupova pa najvećih svjetskih kompanija poput Applea, na Amazonov cloud.

Sredinom prošle godine Amazon je kontrolirao 33 posto tržišta globalne cloud-infrastrukture, ispred Microsofta (18 posto) i Googlea (9 posto). U posljednjem kvartalu prošle godine prihodi AWS-a skočili su gotovo 30 posto, na 12,7 milijardi dolara, uz više od 3,5 milijardi dolara profita, što je više od polovice ukupnog profita kompanije u tom razdoblju.

Slika nije dostupna Bezos spreman za svemirski turizam: Uskoro prvi let Blue Origina s ljudskom posadom

Zahvaljujući tim brojkama - dominaciji na cloud-tržištu, kao i ostvarenom profitu odjela kojim uprava Jassy, jasno je zašto Bezos smatra da je on idealna osoba koja bi mogla nastaviti voditi Amazon njegovim (uspješnim) stopama. Jassy bi dužnost izvršnog direktora kompanije trebao preuzeti u drugoj polovici godine te će biti zanimljivo vidjeti koji će biti njegovi prvi veći potezi kao vodećeg čovjeka kompanije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti