Onako, šefovski: Lamborghini ulazi u svijet NFT-ova i to sa stilom

Lamborghini ubrzano ulazi u svijet blockchaina s izdavanjem svojeg prvog NFT-a (nezamjenjivog tokena), koje će se dogoditi na samom početku veljače.

Branimir Vorša | 28.01.2022. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Talijanski proizvođač automobila, koji se nalazi usred ambicioznog prijelaznog razdoblja na hibridne i električne sportske automobile, najavio je da će na aukciji prodati niz NFT-ova koje je proizveo u suradnji sa švicarskim umjetnikom Fabianom Oefnerom, kao i s NFT Pro i Sotheby's.

Oefnerova slika, koja će se ponuditi na prodaju kao NFT, prikazuje Lamborghini koji se raspada na svoje osnovne komponente dok juri kroz tamu svemira.

Riječ je o sve samo ne amaterskom dizajnu, za razliku od mnogih popularnijih NFT-ova, poput serije Bored Ape, što istovremeno otvara pitanje kako će Lamborghinijev NFT prihvatiti kripto zajednica.

Slika nije dostupna Od sljedeće godine svi Lamborghinijevi novi automobili imat će električne motore

Aukcija za prvi od pet NFT-ova održat će se na nft.lamborghini.com 1. veljače s početkom u 16:00 po srednjeeuropskom vremenu, dok će svaka od ostalih aukcija započeti i završiti 15 minuta kasnije od prethodne. Svaka dražba trajat će 75 sati i 50 minuta, što predstavlja točno vrijeme potrebno Apollu 11 da napusti Zemlju i uđe u Mjesečevu orbitu, objavili su iz Lamborghinija.

Opis procesa koji je Oefner poduzeo za stvaranje slike bio je prilično intenzivan.

Na početku projekta, Oefner je pomno proučio inženjerske planove Lamborghinija Aventador Ultimae i napravio točnu skicu kako će izgledati konačna slika. Na temelju te skice, Lamborghini je pripremio sve potrebne dijelove i komponente Ultimae spremnog za proizvodnju. Dijelove su potom fotografirali Oefner i njegov tim u improviziranom foto studiju tik uz proizvodnu liniju u tvornici Lamborghini u Sant`Agata Bolognese. Po povratku u svoj studio u SAD-u, gdje umjetnik radi i živi u blizini New Yorka, spojio je bezbrojne slike u kompoziciju zamišljenu na skici. Oefneru i njegovom timu trebalo je više od 2 mjeseca da stvore trenutak, koji je kraći od treptaja oka, opisali su navedeni proces u Lamborghiniju.

Lamborghini također prodaje set 'svemirskih ključeva' od karbonskih vlakana koje je tvrtka poslala na Međunarodnu svemirsku stanicu još 2020. godine, kao dio zajedničkog istraživačkog projekta. Lamborghini tvrdi da je prvi proizvođač automobila na svijetu koji je poslao svoje razvijene i proizvedene komponente na ISS u znanstvene svrhe.

Lamborghini je inače statusni simbol, željeni objekt među super bogatima, a često služi i kao način za pohranu i očuvanje bogatstva, posebno za one koji potječu iz zemalja sa slabim valutama ili posrnulim ekonomijama.

Lamborghini je možda poznat po svojim glasnim V8 i V12 motorima, prilagođenim kožnim interijerima i vrtoglavim brzinama, ali tvrtka želi biti viđena kao inovativna i fokusirana na tehnologiju, a to pomaže u objašnjenju zašto prodaju svoje prve NFT-ove.

NFT zajednica je prilično mlada publika i orijentirana na inovacije. Imaju slične vrijednosti ili interese kao Lamborghini kao tvrtka ili Lamborghini zajednica općenito. Dakle, to je bila sasvim logična poveznica, rekao je Stephan Winkelmann, izvršni direktor Lamborghinija, u prošlotjednom intervjuu za The Verge.

Winkelmann je rekao da je tvrtka odlučila riskirati u stvaranju vlastitih NFT-ova nakon što je primijetila nekoliko lažnih NFT-ova za koje se tvrdi da su službeni Lamborghinijevi artikli. Pitanje je angažiranja sa zajednicom koja je jako povezana s našom, ali i zaštite brenda od laži, istaknuo je Winkleman.

Slika nije dostupna Moderno izdanje legende iz prošlog stoljeća: Predstavljen Lamborghini Countach LPI 800-4

Dodao je da je to isto tako bio i test za tvrtku da se vidi postoji li financijska prilika u NFT-ovima i drugoj digitalnoj imovini.

Uz eksploziju interesa za NFT-ove, prevaranti su pronašli dovoljno prilika da ukradu milijune dolara od kupaca početnika. Winkelmann je rekao da je Lamborghini izuzetno oprezan dok ulazi u prostor kako bi osigurao da zadrži integritet svoje marke.

Lamborghini stoga ne planira prihvatiti bitcoin ili bilo koju kriptovalutu kao plaćanje za svoja vozila, rekao je Winkelmann. Vrlo smo konzervativni u ovome i ne mijenjamo način plaćanja, poručio je i dodao kako neće obećavati ništa slično.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti