Ovo je "Ustrajnost", novi NASA-in rover koji će istraživati Mars. Sletjet će na mjesto čije je ime svima u Hrvatskoj poznato

Od 155 imena koja su ušla u polufinale trudom 4700 sudaca volontera, među kojima su bili nastavnici i ljubitelji svemira, u finale se kvalificiralo devet imena. O finalistima se zatim glasalo na NASA-inoj mrežnoj stranici.

Martina Čizmić | 06.03.2020. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka svemirska agencija NASA odabrala je ime Preserverance za novo vozilo namijenjeno istraživanju Crvenog planeta koje treba biti lansirano na ljeto ove godine, a na Mars stići u veljači 2021.

Ime je objavljeno u školi u gradiću Burke u američkoj saveznoj državi Virginiji, a učenik koji ga je predložio, Alex Mather, primio je čestitke iz NASA-e.

Alexov prijedlog sjajno odražava istraživački duh, rekao je voditelj znanstvenih istraživanja u NASA-i Thomas Zurbuchen o imenu koje znači "ustrajnost".

Kao i svaka prošla istraživačka misija, tako će i ova koju će obavljati novi rover biti izazovna i postići izvanredna otkrića, smatra Zurbuchen.

Kao i njegovi prethodnici: Sojourner (koji je stigao na Mars 1997.), zatim Spirit i Opportunity (2004.), te Curiosity, koji istražuje planet od 2012., i peti rover dobio je ime na nacionalnom natječaju među školarcima.

Od 155 imena koja su ušla u polufinale trudom 4700 sudaca volontera, među kojima su bili nastavnici i ljubitelji svemira, u finale se kvalificiralo devet imena. O finalistima se zatim glasalo na NASA-inoj mrežnoj stranici.

Osim što mu je pripala čast da bude ''krsni kum'' novog rovera, učenik Alex pozvan je da dođe sa svojom obitelji u Cape Canaveral na Floridu i prisustvuje lansiranju rovera, što je predviđeno između 17. lipnja i 5. kolovoza.

Preserverance bi se trebao na Mars spustiti u veljači 2021., u krater zvan Jezero. Krater je ime dobilo po mjestašcu u Bosni i Hercegovini, a NASA navodi da je odabrana jer znači "jezero" na brojnim slavenskim jezicima s obzirom na to da je nekada bio potopljen vodom.

Misija ima dva glavna cilja: tražiti tragove drevnog života te uzeti uzorke koji će biti hermetički zapečaćeni u tube unutar rovera i ostavljeni kako bi ih ih preuzela neka buduća misija na Marsu.

Rover je veličine jednog vozila (3 m dug i 2,70 metara širok) i ima šest kotača kao i njegov prethodnik Curiosity. što mu treba omogućiti da prelazi preko stijena.

Opremljen mini nuklearnim reaktorom koji će za njega proizvoditi energiju, Perseverance ima savitljivu ruku dugu 2,20 metara i bušilicu kojom će moći uzimati uzorke stijenja.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti