Ovo su najzanimljivija računala predstavljena na IFA sajmu

Među računalima predstavljenim na IFA sajmu izdvajaju se modeli Acera, Lenova i HP-a

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.09.2016. / 06:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovog tjedna u Berlinu se održava tehnološki sajam IFA na kojem su brojne velike kompanije predstavile nove proizvode poput pametnih satova, telefona, stolnih i prijenosnih računala, monitora, tableta itd. Naročito zanimljive novitete predstavili su proizvođači računala koji su predstavili neke zanimljive i neobične modele koji bi se uskoro trebali pojaviti i u našim trgovinama. O Acerovim prijenosnicima već smo pisali – prijenosno računalo Swift 7 prvi je laptop tanji od 1 cm, dok Predator 21 X dolazi s dvije grafičke kartice, 21 inčnim zakrivljenim ekranom i težak je oko 8 kg. Osim ova dva prijenosnika, tehnološki mediji pohvalili su i novi Lenovov model iz Yoga serije prijenosnika.

Yoga Book zanimljiv je jer je riječ o hibridu između prijenosnog računala i tableta koji ima dvije površine osjetljive na dodir – na gornjem dijelu se nalazi ekran, dok umjesto klasične tipkovnice ima površinu osjetljivu na dodir koja se može koristiti kao virtualna tipkovnica, ali i po kojoj se može crtati. Sam uređaj dolazi s 10,1 inčnim Full HD ekranom, radi na Intelovom Atom procesoru, ima 4GB RAM-a i 64GB prostora za pohranu podataka. Lenovo je napravio dvije verzije ovog uređaja – jednu pokreće operativni sustav Windows i njena cijena iznosi 599 eura, dok je verzija s Androidom sto eura jeftinija.

Zanimljiva i neobična računala predstavio je i HP – model Pavilion Wave dolazi s 'jedinstvenim i uzbudljivim novim dizajnom' (izgleda poput zvučnika) te u kompaktnom kućištu donosi 'punu snagu klasičnog stolnog računala'. Radi na šestoj generaciji Intelovih Core procesora (najjači model radi na četverojezgrenim Core i7 procesorima), ima do 16GB memorije i tvrdi disk kapaciteta 2TB koji se može kombinirati sa 128GB SSD-om, a o konfiguraciji računala ovisit će i njegova konačna cijena (početna cijena iznosi 549 dolara). Ima tri USB 3.0 utora, jedan USB Type-C priključak, HDMI izlaz, DisplayPort, a treba spomenuti i podršku za Microsoftov glasovni asistent Cortana te opcionalnu AMD Radeon R9 M470 grafičku karticu.

Drugi model koji je HP predstavio je Elite Slice, modularno stolno računalo koje korisnicima omogućava jednostavno slaganje komponenata i namijenjeno je prvenstveno poslovnim korisnicima. Na osnovno kućište malih dimenzija korisnici tako jednostavno mogu slagati module s DVD-om, audio modul ili npr. modul za bežično punjenje tako da se na njega može staviti telefon (koji također podržava ovu opciju) i na taj način napuniti bateriju. Također radi na šestoj generaciji Intelovih procesora (najjači model radi na i7 procesoru), ima dva USB 3.1 Type-C priključka, dva USB 2.0 priključak, DiplayPort, HDMI izlaz te dolazi s HP-ovim sigurnosnim softverom.   

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti