RECENZIJA Honor 50 dolazi s odličnim ekranom i brzim punjačem, a ima i ono najvažnije - podršku za Googleove servise

Konkurencija na tržištu smartphonea srednje kategorije je velika, a Honor ima svoje adute s kojima želi osvojiti tržište.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.11.2021. / 08:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Telefoni Huaweijevog podbrenda Honor jedno su vrijeme bili prilično popularni u Hrvatskoj. Korisnike su osvojili kombinacijom kvalitete i pristupačne cijene, no kada je Trump pokazao palac dolje Huaweiju i zabranio im korištenje američke tehnologije, što je značilo i nemogućnost korištenja Googleovih servisa kao i ranije, kolateralna žrtva bio je i Honor.

Njihovi su telefoni na kratko vrijeme nestali s našeg tržišta, no nakon što je Huawei prodao Honor, kompanija je spremna za veliki povratak, a ono što će mnogima biti najvažnije jest da će se na njihovim telefonima moći koristiti Googleove usluge, kao i na ostalim Androidima. Dakle, moći će se koristiti Gmail, YouTube, Googleove karte, Google Play i druge Googleove aplikacije bez kojih je danas gotovo pa nemoguće zamisliti digitalni život.

Srednja kategorija

Pametni telefon s kojim se Honor vraća u Hrvatsku je model Honor 50, smartphone srednje kategorije koji pažnju plijeni atraktivnim dizajnom i izdržljivim hardverom.

Prve stvar koju ćete na ovom modelu primijetiti jest ekran s blago zaobljenim rubovima s bočne strane. Iako nisu svi ljubitelji zakrivljenih ekrana, Honor je na ovom modelu napravio odličan posao te, osim što je takvo rješenje prilično atraktivno, pri svakodnevnom korištenju nismo imali nikakvih problema poput slučajnog dodirivanja bočnih strana ekrana.

Dijagonala ekrana iznosi 6,57 inča rezolucije 2340x1080 piksela te je riječ o OLED ekranu odličnog prikaza boja u čijem se vrhu nalazi rupica u kojoj je smještena kamera za selfije. Frekvencija osvježavanja ekrana iznosi 120 Hz, što pridonosi fluidnosti i brzom skrolanju internetskim stranicama. Cjelokupni dojam ekrana zaista je odličan.

Treba spomenuti i poseban mod e-knjige u kojem se prikaz na ekranu prilagođava čitanju, kao i mogućnost promjene frekvencije osvježavanja zaslona - može biti standardna (60Hz), visoka ili dinamična s kojom telefon sam kombinira između maksimalne i niže frekvencije osvježavanja, čime se štedi i baterija.

Iako Honor 50 ne dolazi s najjačim hardverom, ugrađeni Snapdragon 778G svoj posao obavlja odlično. Tijekom testiranja nismo naišli na nikakve probleme pri radu. Aplikacije otvara i prebacuje brzo, bez zastajkivanja i trzaja, a i rad unutar samih aplikacija je fluidan. Iako ovo nije telefon na koji ćete prvo pomisliti ako razmišljate o kupovinu mobitela namijenjenog primarno igranju, u praksi se pokazao i kao odlična dlanovna igraća konzola. Igre poput PUBG-a i Forze Street vrti bez ikakvih problema tako da ćete s njim moći uživati i u zahtjevnijim naslovima bez straha da će vas iznevjeriti.

Brzo punjenje

Što se hardverskih brojki tiče - Honor 50 dolazi u verzijama sa 6 i 8 GB memorije te 128 i 256 GB prostora za pohranu podataka, pri čemu treba napomenuti kako nema dodatnog utora za memorijske kartice. Osim što je prilično brz, još jedna odlika Snapdragona 778G jest podrška za mobilne mreže nove generacije tako da će vlasnici ovog Honora moći surfati 5G brzinama.

Kapacitet baterije ovog smartphonea iznosi 4300 mAh te za samu bateriju možemo reći da je prosječna i trebala bi bez problema izdržati cijeli dan prosječnog korištenja. Ono što će svakako razveseliti korisnike jest što se u pakiranju s telefonom nalazi 66W brzi punjač zahvaljujući kojem se baterija može brzo napuniti. Do kapaciteta od 80 posto potrebno je manje od pola sata punjenja, dok je do punog kapaciteta potrebno 40-ak minuta punjenja. Dok je brzo punjenje veliki plus za Honor 50, kao minus izdvojit ćemo činjenicu da telefon ne podržava bežično punjenje.

Nekima bi moglo zasmetati što uređaj nema i 3,5 mm izlaz za slušalice (malo koji moderni telefon sada dolazi s takvim utorom), no kao kompromis Honor u pakiranju isporučuje USB-C slušalice. Od samih slušalica ne treba imati prevelika očekivanja, no kako zvuk i nije najjača strana ovog telefona (ima samo zvučnik s donje strane uređaja), mogle bi dobro poslužiti pri slušanju glazbe i gledanju videozapisa.

Atraktivno kućište

Kada već spominjemo pakiranje, naglasit ćemo kako se u njemu, pored brzog punjača i slušalica, nalazi i silikonska maskica. S obzirom na to da je testni model došao s atraktivnom šljokičasto-svjetlucavom srebrnom pozadinom koju su u Honoru nazvali frost crystal, dobra je stvar da je maska prozirna kako bi se Honor 50 pokazao u svoj svojoj raskoši.

Atraktivnosti pozadine doprinose i dva kruga u kojima su smještene kamere. U gornjem krugu smještena je glavna kamera rezolucije 108 MP, dok su u donjem krugu pravilno raspoređene još tri kamere i bljeskalica. Glavna kamera nudi upravo ono što se i očekuje od telefona iz ove kategorije. Fotografije snimljene u uvjetima s dovoljno svjetla zadovoljit će sve ili barem većinu mobilnih fotografa, a telefon dolazi i s noćnim modom koji popravlja fotografije snimljene pri slabijim svjetlosnim uvjetima. Dok je kvaliteta glavne kamere zadovoljavajuća, očekivanja od ostalih kamera ne trebaju biti prevelika.

Riječ je o 8MP širokokutnoj kameri, zatim o 2MP makro kameri s kojom se ponekad morate namučiti kako bi snimili fotografiju vrijednu pohrane na telefon ili dijeljenja na društvene mreže, a u krugu je smješten i 2MP senzor dubine za snimanje fotografija sa zamućenom pozadinom. S prednje strane nalazi se 32 MP kamera za snimanje selfija na čiju kvalitetu nemamo nikakvih pritužbi.

Videozapisi mogu se snimati u HD razlučivosti (pri 30 ili 60 fps) te u 4K razlučivosti, no u tom slučaju moguće je snimati samo videa pri 30 sličica u sekundi.

Telefon radi na Androidu 11 i, kako smo spomenuli, donosi sve što se od Androida traži, a to su Googleovi servisi i sve aplikacije koje se mogu preuzeti s Googlea Play. Također, osim Androida, dolazi i s Honorovim sučeljem Magic 4.2 koje uključuje Honorovu trgovinu aplikacija i neke posebne aplikacije.

Palac gore

Honor s prvim modelom u razdoblju nakon Huaweija napada tržište srednje kategorije na kojem će se pokušati izboriti za svoje mjesto na tržištu na kojem vlada velika konkurencija. Svaki od tih konkurenata ima određene prednosti i mane, a korisnici su ti koji će morati birati između pluseva i minusa i odabrati model koji im najviše odgovara.

Aduti koje Honor s ovim telefonom nudi su atraktivan dizajn, odličan ekran te podrška za brzo punjenje s isporučenim 66W punjačem, dok se ovom modelu najviše može prigovoriti nedostatak bežičnog punjenja te certifikata za zaštitu od prašine i vode.

Na temelju našeg kratkog iskustva i vremena koje smo proveli s ovim telefonom, ako se odlučite za kupovinu Honora 50, gotovo je sigurno da nećete požaliti zbog svog odabira. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti